Pocetna Društvo Da Tijanini snovi postanu stvarnost

Da Tijanini snovi postanu stvarnost

506
0
Podelite

Gradski kulturni centar bio je domaćin brojnim humanim ljudima čije je srce kucalo za sugrađane Tijanu i Miloša kako bi ostvarili želju da postanu roditelji.

Humanitarna žurka za sugrađanku Tijanu Aničić održana je zbog prikupljana sredstava i ostvarenje najlepšeg sna – da postane mama. Posle velikih zdravstvenih problema ova mlada žena dobila je priliku za transplataciju materice i šansu da dobije potomstvo. Za operaciju je potrebno 50 000 evra kako bi bio urađen operativni zahvat koji je zakazan za mart iduće godine u Podgorici. Vedrog duha uprkos zdravstvenim tegobama Tijana (Vučković) Aničić svojim osmehom u stanju je da razoruža svakoga. S verom u sebe i Boga kaže da će se dobro uvek dobrim vratiti dok ima ljubavi bližnjih i humanog sveta. Sve je to hrabri da istraje, pre svega podrška supruga Miloša sa kojim sve prolazi u želji da postane majka. Donor organa je njena sestra od tetke Milica Popović iz Arilja.

– “Poklapamo” se jedna sa drugom što je najbitnije, imamo istu krvnu grupu i ona je idealni donor. Uspela je vantelesna oplodnja i to sam prebrodila. Milica se ostvarila kao majka i želi da i ja osetim iskonsku lepotu materinstva. Prisutni su moji neurološki problemi i probleme sa kičmom, ali sve sam to ostavila po strani – samo mi je bitno da se ostvarim kao majka i sve će nekako doći na svoje mesto – priča Tijana kojoj Užičanke putem Instagrama šalju brojne poruke ohrabrenja, a mlade devojke prilaze na ulici da je pozdrave i požele sreću.

– Za mog beogradski doktora kažem da je došao iz budućnosti i hvala mu na svemu. Ali krivo mi je što u našoj državi ne dozvoljavaju transplantacija materice koja se više od decenije radi u inostranstvu. U Crnoj Gori za razliku od naše zemlje ovaj zahvat zakonski je omogućen. Kada meni bude rađena operacija lekari koji dolaze iz inostranstva transplantaciju će raditi i jednoj devojci iz Podgorice koja ne mora da prikuplja sredstva kao ja već će joj država sve platiti. Nisam imala pravo ni na sredstva Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja za zamrzavanje embriona već sam sve morala da platim – opisuje finansijsku iscrpljenost ova mlada žena. Do sada su se ona i muž nekako snalazili uz podršku porodica, ali potrebnih 50.000 evra za transplantaciju ne mogu da “iznesu” bez pomoći dobrih ljudi. Donor organa je Tijanina sestra od tetke po majci Milica Popović. Posle jednog telefonskog razgovora mnogo toga se promenilo jer je odluka pala.

– Tijana mi je rekla da traži donora. Bez premišljanja sam odmah ponudila da to budem ja, bez iikakve dileme. Već sam se ostvarila kao majka, imam petnaestogodišnju kćer i želim da i moja sestra ima dete – priča Milica i jednostavno kaže da ovaj zahvat Tijani može da promeni čitav život, dok će njen biti ispunjen neizrecivom srećom kada se sve lepo završi u šta je duboko uverena. Tijanin brat Nikola sebe predstavlja kao budućeg najsrećnijeg ujaka na svetu. Kao i svima nama i njemu su dobro znane sve priče o natalitetu i koliko nas je sve manje u Srbiji.

– Najveća želja moje sestre jeste da se otvari kao majka i zato ima punu podršku i roditelja i mene – zbori Nikola koji se iskreno nada da ćemo za godinu i po dana slaviti! O drugoj sestri Milici samo dodaje da je pokazala šta znači nekoga voleti..

Tim lekara uradiće četiri operacije u Podgorici iduće godine 8. marta, kakve simbolike na Dan žena. Dve na donorima i dve na ženama od kojih je jedna naša Tijana. Njen otac Miodrag Vučković, razočaran je što se ovakve operacije ne rade u Beogradu i moli da prenesemo pitanje premijerki.

– U ovom vremenu, ja koji hoću da postanem deda radim neke stvari koje ne bih radio u životu! Govore o smanjenju populacije, kako je sve manje beba, a ja kao Tijanin otac želim samo da mi premijerka Brnabić objasni kako je ona postala majka i zašto moja ćerka sve ovo mora da uradi da bi postala majka, a ja postao deda – pita Miodrag koji kaže da je sva pomoć Užičana od srca i da je to najvažnije. Da će se i kroz ovu akciju videti koliko su Užičani dobri i humani ljudi, uverava nas Nikola Katić, koji je na prvu humanitarnu žurku u GKC-u došao proteklog petka 22. septembra. Ne sumnja da će se Užičani odazvati u velikom broju i pomoći Tijani i Milošu koji su divni ljudi. Kaže dobar smo narod u duši i da u svakome od nas ima ono “Hriste Bože pomiluj me grešnog”… ali da smo uvek tu kada treba da pomognemo prijatelju, pa čak i neprijatelju…

Nadam se da ćemo kao narod postajati, biti bolji sa više saosećanja jednih za druge. Ovo je doba bolesti, pandemije, siromaštva… Neka nas krasi zajedništvo i ne radimo loše da nam se loše ne bi vratilo – reči su zdravstvenog radnika Nikole Katića. Bratska zemlja na kojoj su stope vladike Rada i Svetog Vasilija za ostvarenje Tijanine želje verujemo nije ipak puka slučajnost.

Račun za sredstva
Namenski račun: Banka Poštanska štedionica,
200-131732783-43, Tijana Vučković, Miloša Obrenovića 37

Veliko srce GKC-a

Najmlađa institucija kulture u Užicu nebrojeno puta otvorila je svoja vrata za humanitarne akcije i pružila podršku onima kojima je najpotrebnija.

– GKC je organizovao niz humanitarnih akcija i koncerata, i izlazimo u susret pojedincima i institucijama. Recimo sa Centrom za socijalni rad smo skupljali pomoć za socijalno ugržene porodice sa više dece. Prirodno je bilo da izađemo u susret i našoj koleginici Tijani koju svi mnogo volimo i želimo da joj pomognemo – kaže direktor Filip Baralić. Kao razloge zašto se ljudi javljaju GKC-u navodi pre svega zato što se akcije odvijaju transparentno.

– Tačno se zna gde novac odlazi i kome je namenjen, zatim što je GKC stecište mladog sveta i što ima tehničke uslove da podrži i sve organizuje – dodaje Baralić. Ponosni su i na akciju prikupljanja slatkiša za Crveni krst prošle godine na koju se odazvalo dosta Užičana dok su ove godine podržali i “Milamara” festival.

Projekat “Užice – grad humanosti i hrabrosti” sufinansira Grad Užice u okviru medijskog konkursa. Stavovi izneti u datom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.