Pocetna Društvo Izložba i promocija monografije 100 godina DVD Užice “Vek protiv vatre”

Izložba i promocija monografije 100 godina DVD Užice “Vek protiv vatre”

432
0
Podelite

Promocija monografije Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice „Vek protiv vatre“ kao i otvaranje izložbe pod istim nazivom, autorke Dragice Cvijović, novinarke užičkog nedeljnika „Vesti“, održano je u parku ispred Gradskog kulturnog centra. Ovom prilikom nastupio je i Vatrogasni orkestar „27. septembar“ DVD-a Kraljevo.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Užice ove godine obeležava sto godina postojanja i rada, svečana akademija održena je početkom juna, a izložba i promocija monografije DVD-a povodom ovog velikog jubileja priređene su u okviru programa obeležavanja 9. oktobra, kada Užice obeležava 694. godine od prvog pomena svog imena u dubravačkim spisima.

Prema rečima autorke Dragice Cvijović, izložba je nastala u saradnji sa Istorijskim arhivom Užice, čini je 10 panoa na kojima su i fotografije koje publika do sada nije imala priliku da vidi. Monografija je dopunjeno izdanje one koja je objavljena povodom 90 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice, autora novinara i publiciste Đorđa Pilčevića (1938-2017) kojom je u osam poglavlja zabeležen istorijat i razvoj Društva, događaji i ljudi koji su obeležili taj period i dali svoj doprinos razvoju vatrogastva. Novom monografijom obuhvaćeno je poslednjih 10 godina „kroz brojne aktivnosti u skladu sa izmenjenom zakonskom procedurom radi unapređenja rada, obuke, proširenje saradnje, uspesi i priznanja“ što, kako navodi autorka, sve zajedno „odslikava jedan vek u istoriji Grada Užica i ljude posvećene vatrogastvu, bezbednosti i zajedništvu“. Članovi DVD-a su volonteri, humanisti, entuzijasti koji požrtvovano i hrabro pružaju pomoć „pojedincima, lokalnoj zajednici i svojoj zemlji“ štiteći od vatre i drugih nepogoda živote ljudi, njihovu imovinu i prirodu. Za dopunjeno izdanje fotografije je ustupila Vatrogasno spasilačka jedinica, a koje su nastajale tokom protivpožarnih akcija.

– Dok sam radila monografiju i izložbu, na mene su najjači utisak ostavili ljudi. To je jedna velika porodica koji su mi u svakom trenutku bili podrška. Mogu samo da kažem da oni uvek odlaze tamo odakle svi mi bežimo – rekla je Dragica Cvijović ukazujući na izuzetnu podršku koju je imala od svih koji su na bilo koji način dali doprinos da monografija i izložba budu urađene onako kako je to i zamislila.

Otvarajući izložbu, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, istakla je da je malo gradova u Srbiji u kojima Dobrovoljno vatrogasno društvo postoji i radi 100 godina.

– Ovo naše, užičko, ne samo da postoji, već čitav jedan vek sa svim svojim članovima, počev od Josifa Jekličke i Petra Ćelovića do evo svih danas, hrabro i požrtvovano pruža nesebičan doprinos društvu i zajednici. Zato smo beskrajno ponosni i sa vama delimo radost velikog jubileja – rekla je gradonačelnica podsetivši da je lokalna samouprava prepoznajući značaj i važnost uvek imala sluha za podršku DVD-u koje je jedan od simbola grada, a njegovi članovi ambasadori humanosti, dobrote, bezbednosti i hrabrosti.

Užičko Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je 1923. godine, a njegovi osnivači bili su Ljubomir M. Romanović, štampar i prvi predsednik DVD-a, Petar Ćelović, časovničar, Čeh Josif Jehlička, profesor gimnastike i Dobrosav Jevremović, sveštenik. Prvi članovi bili su radnici i zanatlije. Tokom godina, članstvo postaje sve brojnije, a u posleratnom periodu Društvo je među najuspešnijima u tadašnjoj Jugoslaviji. Njegovi članovi osvajači su brojnih medalja i pehara na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Prema rečima Dragice Jevtović, predsednice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice, tradicija užičkog vatrogastva počinje još 1847. godine, kada je posle velikog požara užička opština organizovala vatrogasne službe.

– Požar se ne događa u nekom virtuelnom svetu već tu, među nama i moramo svi da učestvujemo u zaštiti i prevenciji od njega – rekla je Dragica Jevtović i istakla:

– Ovom monografija uspeli smo da sačuvamo prošlost, da zabeležimo sadašnjost i da utremo put sledećim generacijama koje će doprineti da ovo Društvo u narednom periodu uspešnije radi i da svojim aktivnostima prevaziđe okvire našeg grada, ali Srbije. Samo zajedno možemo da se izborimo sa elementarnim nepogodama, požarima, poplavama.

Gradski kulturni centar se na ovaj način pridružio obeležavanju velikog jubileja, s ciljem da se omogući svim zainteresovanim sugrađanima da se upoznaju sa bogatom istorijom i veličanstvenim predanim radom vatrogasaca Užica čija je hrabrost i požrtvovanost prema rečima direktora GKC-a Filipa Baralića „stub naše zajednice i čini nas ponosnim građanima Užica“.