Pocetna Društvo Još jedan rok za završetak auto-puta od Pakovraća do Požege

Još jedan rok za završetak auto-puta od Pakovraća do Požege

4197
0
Podelite
Foto: JP Putevi Srbije

Deonica auto-puta Preljina – Požega neće biti završena do kraja ove godine, budući da radovi uveliko kasne.

Ministar građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je novi rok i rekao da će auto-put do Požege biti izgrađen do septembra sledeće godine odakle će se raditi dva autoputa, jedan prema Dugoj Poljani i granici sa Crnom Gorom, a drugi prema Višegradu, odnosno Republici Srpskoj.

On je dodao i da će do kraja ovog meseca početi da se radi obilaznica oko Užica čiji je sastavni deo tunel „Kadinjača”.

Prema informacijama Demostata, problem je nastao zbog toga što država nije na vreme sprovela ekproprijaciju na deonici budućeg auto-puta, uprkos tome što radovi traju već četiri godine, a planiranje još duže od toga.

Tako se došlo u situaciju da meštani koji imaju njive na trasi deonice od Pakovraće do Požege koja se trenutno radi, nisu zadovoljni cenom koju im je država ponudila, a koja se navodno za deo zemljišta spuštala i na samo 30 do 50 evra po aru, zbog čega su u prethodnim mesecima blokirali radove.

U segmentu koji se sada gradi, od Pakovraće do Požege, nalaze se i dva dugačka tunela – Laz od 2.850 mеtara, koji je probijen, te tunеl Munjino brdo od 2.740 mеtara koji se tek buši. Završetkom ove deonice, auto-put Miloš Veliki će biti spojen sa Moravskim koridorom, odnosno budućim auto-putem Preljina – Pojate, čime će biti povezan i sa auto-putem Beograd – Niš.