Pocetna Društvo Prava pacijentkinja na ginekološko-akušerskim klinikama

Prava pacijentkinja na ginekološko-akušerskim klinikama

519
0
Podelite

Karavan “Moje pravo da znam” posvećen je ljudskim pravima, ovoga puta njegov cilj je edukacija i podizanje svesti kod žena o pravima koje imaju u ginekološko-akušerskim klinikama u Srbiji.

Ovom prilikom Užičanima su deljeni flajeri, kratki edukativni priručnici o tome koja su osnovna prava pacijentkinje u postupku prekida trudnoće uključujući i besplatnu pravnu pomoć.

Karavan obilazi gradove u Srbiji sa željom da na licu mesta osnaži i informiše pacijentkinje o njihovim pravima i kroz razgovor čuje razmeni iskustva i čuje njihova mišljenja i pruži savete.

Jelena Jelić iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže da to nisu samo prava žena na ginekološko-akušerskim klinikama nego univerzalna prava na svim klinikama.

– I pored prava koje pacijentkinja ima prilikom sprovođenja bilo kakve procedure reč je i o pravnoj zaštiti, delimo savete i kontakt telefone za pacijenktinje koje žele i samo da podele sa nama svoja iskustva i ako ne žele da procesuiraju. Cilj je da ih ograbrujemo i edukujemo građane i građanke da zaštite svoja prava kada od strane zdravstvenih radnika ili ustanove procedure nisu ispoštovane – navodi Jelić. Ona dodaje da se u praksi najviše susreću sa neinformisanošću pacijentkinja koje imaju nedovoljno informacija o posledicama neodgovarajuće procedure.

– Pacijentkinje se najviše žale na neljudski i nehuman tretman i ophođenje na klinikama koje nije ono što bi trebalo da bude – jedan ljudski pristup. Omalovažavanje, vređanje, veoma često bez adekvatne zdravstvene podrške posebno kada pacijentkinje pričaju o indukovanim pobačajima, kada su fizički i emotivno  ostavljene same najčešće noću tokom indukcije    – navodi Jelić.

Pored Užica karavan “Moje pravo da znam” obići će Kragujevac, Niš, Novi Sad, Beograd i Šabac.