Pocetna Politika Nećemo se pomeriti, dok ne završimo posao

Nećemo se pomeriti, dok ne završimo posao

383
0
Podelite

Dvadeset drugi protest „Užice protiv nasilja“ obeležilo je sećanje na petooktobraske promene. Demonstranti su nosili flajere sa stisnutom pesnicom simbolom nekadašnjeg „Otpora“ koje su posle završetka skupa ostavili na ulaznim vratima zgrade lokalne samouprave.

Predsednik užičkog odbora SSP-a Aleksandar Veselinovića rekao je da je 5. oktobar veliki dan i jedan od najvećih u modernoj istoriji Srbije kada se građani od izbora 24. septembra do 5. oktobra “nisu pomerali dok nisu završili posao” i da je ubeđen da se opet neće pomeriti dok ne završe posao. On je rekao da je simbol 5. oktobra bio Zoran Đinđić, ali da su i njega kao i srpske vladare koji su odlučno krenuli ka Zapadu ubili.

– Tako što je bilo i sa brutalnim ubistom kneza Mihaila i ubistvom kralja Aleksandra Obrenovića, tako je bilo i kada je ubijen prvi demokratski izabran premijer Zoran Đinđić – govorio je Veselinović o sumraku 5. oktobra i razlozima zbog kojih se do danas nije dogodio šesti sa potrebnim promenama u društvu.

Sutra je 6. oktobar, a nama je to još jedan dan Vučićeve autokratije, zloupotrebe svega i velike štete koja se nastavlja po Srbiju, koja je i dalje do grla u nasilju – naveo je Veselinović. On je dodao da su građani ponadali da će posle 3. maja i tragedije u „Ribnikaru“ u društvu biti manje nasilja, ali da ih stvarnost demantuje jer je svakoga dana prisutno vršnjačko, porodično, rodno nasilje, dok rastu ksenofobija i nacionalizam, te da svakoga dana primamo informacije „koje će nas dotući“ uključujući i današnju o stradanju trinaestogodišnjaka u Niškoj Banji.

Vučić i njegov režim svakoga dana vrše nasilje nad državom Srbijom – reči su predsednika užičkog SSP-a koji je poručio da našem društvu „ne trebaju ni Nemanjići, Obilići, Petrovići, niti mafijaši ni podanici, već slobodni građani Srbije“. Puštanje na slobodu Milana Radoičića Veselinović je označio „rušenjem pravnog poretka Srbije i ruganjem svim građanima i porodicama poginulih na Kosovu, i Srbima i Albancima“. Na kraju je potvrdio da će vrlo brzo izbori, ali da je siguran da građani neće dozvoliti da ih vlast poništi kao ljude i slobodne građane uz poruku „Do pobede“.

Konferansije Branko Ilić zahvalio je veteranima protesta koji ne odustaju kao i novinarima koji uredno prate protestna događanja svakog četvrtka ispred Gradske kuće što su prisutni pozdravili aplauzom. Nije bilo šetnje glavnom ulicom već je skup završen tako što se preko razglasa čula pesma „Samo da rata ne bude…“.