Pocetna Društvo Nasleđe za budućnost

Nasleđe za budućnost

461
0
Podelite

Izložba “Starog sela” Sirogojno u Kumrovcu bila je posvećena nosiocima tradicijskih znanja i veština sa područja Zlatiborskog okruga koji svoja umeća primenjuju u ručnoj izradi i danas traženih, tradicionalnih proizvoda, dok je veštinu izrade lončarskih proizvoda na ručnom kolu u selu Zlakusa, uvrštenu na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, publici predstavio lončar Milojko Nikitović. Iduće godine Kumrovec je u Sirogojnu sa izložbom o zanatskim veštinama sa područja Krapinsko-zagorske županije.

U okviru dvogodišnjeg projekta međumuzejske i međunarodne saradnje pokrenutog na predlog Muzeja “Staro selo” Kumrovec, u subotu 16. septembra 2023. godine realizovan je prvi deo projekta i otvorena je gostujuća izložba Muzeja na otvorenom ,,Staro selo“ Sirogojno “Nasleđe za budućnost i revitalizacija tradicijskih veština” autorke Snežane Tomić u Muzeju “Staro selo” Kumrovec. Izložba je posvećena nosiocima tradicijskih znanja i veština sa područja Zlatiborskog okruga koji svoja umeća primenjuju u ručnoj izradi i danas traženih, tradicionalnih proizvoda, dok je veštinu izrade lončarskih proizvoda na ručnom kolu u selu Zlakusa, uvrštenu na UNESKO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, publici predstavio lončar Milojko Nikitović. Pored izložbenih panoa, tradicionalne veštine i znanja i muzeološki način njihove zaštite predstavljene su kroz video materijal, film “Vašar starih zanata i zanimanja u Muzeju na otvorenom “Staro selo” Sirogojno i publikaciju “Nasleđe za budućnost i revitalizacija tradicijskih veština”.

Posetiocima izložbe obratila se voditeljica Muzeja “Staro selo” Kumrovec Anita Paun Gadža, dok je saradnju dva Muzeja na otvorenom predstavila kustoskinja Tihana Kušenić. Viša savetnica Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Mirela Hrovatin istakla je, da je ova saradnja prilika i za razmenu iskustava nosilaca nematerijalne baštine dvaju zemalja što su važni ciljevi UNESKO-ove Konvencije. Izložbu je otvorio načelnik opštine Kumrovec Robert Šplajt, a potom je publici izložbu predstavila autorka Snežana Tomić.

U Programu otvaranja učestvovala je Vokalna grupa Osnovne škole “Josip Broz”, Učenička zadruga “Božićnica” i prezentatori lokalnih tradicijskih zanatskih veština.

Godina 2023. posvećena je veštinama. Evropska komisija proglasila je Evropsku godinu veština stavljajući ih u centar interesovanja u cilju promocije i ulaganja u obrazovanje i obuke radi pomoći ljudima da se prilagode potrebama tržišta. Zatim se i Evropska manifestacija Dani evropske baštine obeležava temom Živo nasleđe koje se odnosi na prakse, znanja, veštine koje su se generacijama prenosile, a koje se i danas koriste. Takođe, ove godine se obeležava i 20 godina od primene Uneskove konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine pod sloganom “Mi smo živo nasleđe”.

– U skladu sa tim, izložbom Kulturno nasleđe i revitalizacija tradicijskih veština pridružujemo se, našim doprinosom u prezentovanju i uvažavanju živog nasleđa, i podsticaju za usavršavanje pojedinaca u tradicijskim oblicima zanatstva. Saradnja ova dva Muzeja na otvorenom nastavlja se sledeće godine gostovanjem Muzeja “Staro selo” Kumrovec u Sirogojnu, sa izložbom o zanatskim veštinama sa područja Krapinsko-zagorske županije – navodi Snežana Tomić, etnolog, muzejski savetnik “Starog sela” Sirogojno.