Pocetna Servisne informacije Početak grejne sezone u Užicu

Početak grejne sezone u Užicu

557
0
Podelite

U Užicu je počela grejna sezona i sve kotlarnice su u pogonu. Prema rečima direktora Branka Filipovića sezona je počela juče i stanove su grejali su od 6 do 9 i popodne od 17 do 21 čas.

Grejni dan u Užicu traje od 6 do 21 čas. Ukoliko je temperatura preko 14 stepeni sa tendencijom rasta isključujemo postrojenja – objašnjava Filipović.

Na naše pitanje zašto u Užicu grejanje ne traje do 22 sata kao u Beogradu, shodno izjavi direktorke Beogradske toplane, Ivane Kalanje on kaže da svaki grad ima svoju odluku o grejanju i da je grejni dan u Užicu od 6 do 21 čas, a vikendom od 7 do 21 čas, a za praznike do 24 sata i duže.

Gradske odluke o grejnom danu zavise od grada do grada i opštine do opštine. U našoj gradskoj odluci piše da ukoliko je potrebna tehnološko-tehnička zaštita sistema možemo grejati i duže ako treba. Kada su mrazni dani produžavamo grejni dan. Ukoliko kotlarnice isključujemo u 21 čas to ne znači prestanak grejanja, toplovodi i instalacije ostaju topli još najmanje pola sata – kaže Filipović.

Direktor užičke toplane dodaje da su obezbedili otrebnu količinu drvnog peleta i to oko 200 tona za grejnu sezonu. Mazuta imaju oko 300 tona na zalihama, i sa dobavljačima ugovor o isporuci. Takođe i isporuka gasa užičkoj toplani teče normalno bez ikakvih problema.

Na naše pitanje da li će doći do poskupljenja grejanja direktor Gradske toplane Užice kaže da aktuelne cene energenata zahtevaju višu cenu grejanja, ali da misli da u Užicu neće doći do korekcije na više. Gradska toplana Užice greje preko 6000 stanova.