Pocetna Društvo Naučni skup o savremenom predškolskom obrazovanju

Naučni skup o savremenom predškolskom obrazovanju

373
0
Podelite

Međunarodni naučni skup pod nazivom “Savremeno predškolsko vaspitanje i obrazovanje-tendencije, izazovi i mogućnosti” održan je na Pedagoskom fakultetu u Užicu. Na skupu je bilo 56 učesnika  iz Srbije, Hrvatske, Poljske, Slovačke, Bosne i Hercegovine sa 34 rada.

– Analizom dosadašnjeg rada javila se potreba za ovom veoma značajnom temom savremenog preškolskog vaspitanja i obrazovanja. Tematski okvir je usmeren na ona pitanja koja su u naučnim okvirima i praksi, a odnose se na položaj, ulogu i profesionalni razvoj vaspitača, kao i na sve one tendencije koje idu u prilog savremenog programa implementiranog u našem obrazovnom sistemu-istakla je prof. dr Jelena Stamatović, prodekan za naučno-istraživački rad Pedagoškog fakulteta u Užicu.

Na skupu su izneti različiti pristupi i ideje kako savremeno predškolsko obrazovanje treba da izgleda u budućnosti.

Prof.dr Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obraćajući se učesnicima skupa naveo je da su ovo prvi koraci buduće saradnje.

– Želimo da naša društva i države imaju što kompetentnije i sposobnije učitelje i vaspitače, jer je to jedna od najvažnijih profesija. U Hrvatskoj se vode polemike, jer je obrazovanje pred velikim izazovima, kako i na koji način će se vaspitavati i obrazovati deca. S obzirom da je prisutan veliki broj razvoda roditelja kao i nasilje nad ženama. Ali bez obzira na prepreke najbolja ulaganja su u obrazovanje decu-naslasio je Opić.

Studenti ova dva fakulteta još ranije su započeli saradnju tako da je dekan Opić najavio i zajedničke projekte sa Pedagoškim fakultetom u Užicu.

Naučni skup je otvorila prof. dr Snežana Marinković, dekan Pedagoškog fakulteta u Užicu koja je istakla značaj održavanja ovakvih skupova koji doprinosu napredovanju obrazovnog rada.

Ona se zahvalila predstavnicima Učiteljskih fakulteta iz Srbije i iz inostranstva koji su svojim učešćem doprineli važnosti nastavka saradnje i budućeg zajedničkog rada.