Pocetna Društvo Javna prezentacija Nacrta Strategije urbanog razvoja Užica i Bajine Bašte,Čajetine, Priboja i...

Javna prezentacija Nacrta Strategije urbanog razvoja Užica i Bajine Bašte,Čajetine, Priboja i Požege

447
0
Podelite

Javna prezentacija Nacrta Strategije urbanog razvoja grada Užica i opština Bajina Bašta, Čajetina, Priboj i Požega, održana je sa ciljem upoznavanja šire javnosti sa ovim dokumentom, čiju izradu podržava Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO Plus.

Bila je to prilika da zainteresovani građani kao i predstavnici organizacija i udruženja daju svoje predloge i sugestije, što mogu učiniti i elektronskim putem sve do 2. novembra do kada traje Javni uvid u Nacrt Stretegije urbanog razvoja grada Užica i opština Bajina Bašta, Čajetina, Priboj i Požega.

Cilj izrade Strategije razvoja je da doprinese održivom razvoju teritorije zasnovanom na podsticanju: inovativne, pametne, niskougljenične i cirkularne ekonomije; prelaza na čistu i pravednu energiju, zelenih i plavih ulaganja, ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama, sprečavanja i upravljanja rizicima, boljeg snabdevanja vodom i upravljanja otpadom, održive i multimodalne urbane mobilnosti; jačanja socijalne komponente u domenu zapošljavanja, obrazovanja, socioekonomske uključenosti i integracije, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, javnog zdravlja, kulture, održivog turizma, socijalnih inovacija i inovacija u oblasti digitalnih tehnologija; primene integralnog i participativnog pristupa razvoju društva i privrede, razvoju predela, kulturnog i graditeljskog nasleđa, prirodne baštine, održivog turizma, i jačanju urbano-ruralnih veza.

Po završetku Javnog uvida i određenih korekcija na osnovu primedbi i sugestija građana, biće izrađena konačna verzija Strategije, koju će kako se očekuje, do kraja godine usvojiti odbornici svih pet skupština. Time će se steći uslovi za povlačenje grantova i sredstava iz fondova Evropske unije za realizaciju projekata i ciljeva obuhvaćenih ovom Strategijom.