Pocetna Društvo Hrabrost i humanost za Nađu

Hrabrost i humanost za Nađu

391
0
Podelite

– Najteže je maloj Nađi, a nama ništa na ovom putu nije bilo teško. Znamo mi planinari za uspone i žuljeve i kako da ih saniramo. U mislima smo bili sa malenom Nađom i to nam je davala snagu – priča Dejan Tomić, planinar užičkog “Rujna” čiji su članovi i ovom prilikom pokazali veliko humano srce.

Planinarsko društvo “Rujno” i njegovi članovi učestvovali su humanitarnoj planinarskoj akciji “Do Ostroga za Nađu”. Na pešačenje iz Užica krenuli su na Krstovdan 27.septembra i put dug 281 kilometar kako bi na taj način skrenuli pažnju javnosti u Srbiji na sudbinu trogodišnje Nađe, koja je rođena sa retkom, genetskom bolešću, “buloznom epidermolizom”, poznatom kao „dete leptir“ , za čije lečenje je potrebna velika suma novca. Devojčica živi u Čačku, usvojena od hraniteljke Tanje Obradović, žene velikog srca, koja je prihvatila Nađu uz svoje troje dece, iako živi kao podstanar. Podno Ostroga stigli su u predvečerje u utorak 10. oktobra ostavljajući iza sebe trasu kojom su kretali Užice-Zlatibor – Priboj – Pljevlja – Šavnik – Nikšić – manastir Ostrog u proseku prelazeći 25-26 kilometara dnevno. Vodič je bio Dejan Tomić iz Planinarskog društva “Rujno” koga smo pitali kako je došlo do toga da se užički planinari uključi u humanitarnu akciju.

– Video sam priču o životu ove trogodišnje devojčice na društvenim mrežama i sve me je u duši zabolelo. Kontaktirao sam roditelje i dobili smo saglasnost za akciju, a drugari su se odmah priključili. Napravili smo trasu i nas sedmorica krenuli iz Užica dok su nam se dvojica planinara pridružila na granici sa Crnom Gorom – priča Tomić za “Vesti”. Kaže da je na deonicama bilo svakoga dana po nekoliko hiljada metara uspona, otprilike visina naša tri-četiri Zabučja. Na ovom putu ništa im nije bilo teško, jer je humano srce užičkih planinara kucalo samo za devojčicu kojoj žele zdravlje i radost dečje igre.

Zahvalnost

– Našu akciju su svi primetili i hvala medijima. Osetilo se po prikupljenim sredstvima putem SMS-a ili na računu za lečenje male Nađe već u danu kada smo krenuli iz Užica. Skupljeno je 5,3 miliona dinara ili 6 odsto, a potrebno je 76 miliona dinara za lečenje – rekao nam je Dejan Tomić.

Molitva

Kada je ovaj tekst proteklog petka izašao iz štampe užički planinari bili su u Čačku u poseti maloj Nađi zbog koje su prepešačili 281 kilometar od Užica do manastira Ostrog u kome su se na jutarnjoj liturgiji sa sveštenstvom posle dvanaest dana hoda molili za zdravlje trogodišnje devojčice. O dirljivosti ovog susreta svaka reč bi bila suvišna.

Projekat “Užice – grad humanosti i hrabrosti” sufinansira Grad Užice u okviru medijskog konkursa. Stavovi izneti u datom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.