Pocetna Društvo Pozitivni primeri najbolja prevencija nasilja

Pozitivni primeri najbolja prevencija nasilja

525
0
Podelite

– Veoma je važno da učenici postanu svesni sopstvene uloge u situacijama nasilja i da razvijaju odgovarajuće socijalne veštine koje će im omogućiti da adekvatno reaguju-istakla je Milica Prljević, direktorka škole

Ekonomska škola Užice u školskoj 2023/2024 ima za cilj da zbog sve aktuelnije teme nasilja, u obrazovno-vaspitnom radu insistira na razvoju pozitivnih ljudskih vrednosti kod učenika i unapređivanje odnosa zasnovanih na međusobnom poštovanju, saradnji i solidarnosti uz uvažavanje različitosti.

– To je veoma značajno jer smo opredeljeni da pozitivni primeri budu osnova preventivnog rada sa učenicima. Veoma je značajno i što stručni kadar pedagog i psiholog sa ostalim nastavnim kadrom podržava sve aktivnosti koje doprinose unapređenju sistema vrednosti-rekla je za „Vesti“ Milica Prvljević, direktorka Ekonomske škole.

Ova škola bila je prva koja je u Užicu zabranila upotrebu mobilnih telefona pre dve godine i to se u praksi pokazao kao dobar potez jer su učenici to prihvatili kao i njihovi roditelji.
Škola ima značajnu ulogu kada je u pitanju vršnjačko nasilje kroz sistematsko delovanje putem prevencije i intervencije.

– Prevencija vršnjačkog nasilja je aktivnost u čijoj realizaciji učestvuju, sa jedne strane, nastavnci, odeljenjske starešine i stručne službe škole, a sa druge roditelji i po potrebi stručnjaci iz drugih ustanova-dodaje Prljević.

U školi je formiran tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, koji primenjuje različite strategije kako ne bi došlo ni do jedne vrsta nasilja. Članovi tima imaju savetodavnu ulogu kako bi osigurali da do nasilja uopšte ne dođe ili ukoliko dođe, da ono bude sankcionisano u najkraćem roku i na odgovarajući način.

– Takođe, u školi se realizuju radionice na temu inkluzije, tolerancije i poštovanja koje organizuju školski psiholog i pedagog u saradnji sa predstavicima drugih institucija, koje doprinose stvaranju klime u kojoj se nasilno ponašanje oštro osuđuje, a sa druge strane, kod učenika grade razumevanje za potrebe svakog pojedinca i poštovanje različitosti. Aktivnosti koje se tiču prevencije vršnjačkog nasilja ugrađen je u plan i program školskih aktivnosti-dodaje direktorka Prljević.

Prevencija je najbolje oružje u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Učenici imaju važnu ulogu u stvaranju školske klime koja ne podržava nasilje, s obzirom na to da su češće od nastavnika prisutni kada se ono dešava i svesni njegove učestalosti. Pokazalo se da uključivanje učenika u program prevencije nasilja doprinosi pozitivnim rezultatima njegove primene. Veoma je važno da učenici postanu svesni sopstvene uloge u situacijama nasilja i da razvijaju odgovarajuće socijalne veštine koje će im omogućiti da adekvatno reaguju.

– Ukoliko i pored preventivnih mera dođe do bilo kakvog oblika nasilja, zaposleni ove škole postupiće u skladu sa zakonom koji propisuje jasnu proceduru koja se primenjuje u ovakvim situacijama kako bi svi akteri bili zaštićeni-zaključila je naša sagovornica..

Ekonomska škola beleži poslednjih godina značajne rezultate na različitim takmičenja, a učenici koji su uspešni svojim pozitivnim primerom pokazuju da učenje i druge aktivnosti mogu biti prepoznate za zdravo odrastanje.

Projekat „Odbacimo nasilje, a ne učenika“ podržan je od Ministarstva informisanja i telekomunikacija