Pocetna Društvo Povećano prisustvo glodara kao posledica „lepe“ jeseni

Povećano prisustvo glodara kao posledica „lepe“ jeseni

358
0
Podelite

Na terenu Zlatiborskog okruga vizuelnim pregledom, u pojedinim voćnim zasadima, registrovano je prisustvo aktivnih rupa od poljskih miševa (Apodemus spp.) i poljske voluharice (Microtus arvalis) i u ratarskim i u voćarskim kulturama.

Poljski glodari mogu naneti značajne štete ukoliko se prenamnože. Do njihovog prenamnoženja može doći usled različitih faktora, kao što su: povoljni klimatski uslovi (duga sušna i topla leta, blage zime), obilje izvora hrane u poljima, redukovana agrotehnika i dr. Brzo se razmnožavaju, posebno na neobrađenom i zakorovljenom zemljištu, međama i pašnjacima. Naročito velike štete mogu da prouzrokuju u mladim zasadima i rasadnicima i lošije održavanim zasadima.

Imajući u vidu uslove toplo vreme vreme sa deficitom padavina ove jesni , uz obilje hrane koja se nalazi u usevim i zasadima, može se očekivati brzi porast populacije poljskih glodara i opasnost od njihovog prenamnoženja.

U cilju kontrole populacije glodara proizvođačima se preporučuje održavanje higijene voćnjaka, odnosno uklanjanje svega što može poslužiti kao hrana i sklonište (zaostali opali plodovi, lišće, osušena trava i korovi,stajnjak koji nije unet u zemljište…), kao i redovan obilazak useva i zasada radi utvrđivanja pojave i aktivnosti glodara.

Hemijske mere se preporučuju kada brojnosti aktivnih rupa pređe 10 po hektaru. Aktivnost rupa se utvrđuje zatrpavanjem postojećih rupa i njihovim praćenjem. Ukoliko u sledećem obilasku rupe ponovo budu otkopane, ubrajamo ih u aktivne rupe.

Preporučuje se primena nekog od registrovanih rodenticida u vidu gotovih mamaka ili pravljenih mamaka na bazi cink-fosfida. Mamke treba postaviti po suvom vremenu, uz obavezno zatrpavanje rupa kako ne bi došlo do trovanja ptica i divljači.