Pocetna Kultura Đidiću „Momčilo“ za životno delo

Đidiću „Momčilo“ za životno delo

300
0
Podelite

Nagradu „Momčilo Tešić“ za ukupno književno delo u oblasti poezije i proze za decu žiri je dodelio Ljubiši Đidiću, književniku iz Kruševca, dok je književna nagrada „Momčilo Tešić“ za ovu godinu prema jednoglasnoj odluci žirija, pripala Stevanu Miloševiću za epistolarnu prozu „Pisma iz Verzuniuma“ („Pčelica“, Čačak, 2022) i Dušku Domanoviću za zbirku pesama „Navrh dima iz dimnjaka“ („Pčelica“, Čačak, 2022)

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Momčilo Tešić“ za ukupno književno delo u oblasti poezije i proze za decu je Ljubiša Đidić (1937), istaknuti prozaista, pesnik, esejista, putopisac i antologičar, kao i osvedočeni pisac za decu. U obrazloženju žirija se navodi da je Đidić kao dugogodišnji urednik časopisa „Bagdala“ i „Bagdala za decu“ omogućio „i starijima i mlađima da osete radost čitanja odabranih književnih dela. Stihovi koje on sam posvećuje deci dugi niz godina veseli su i zanimljivi. Njih, pre svega, karakteriše originalnost, jer je Đidić samosvojan u traženju tema i motiva, kao i u načinu realizacije. Njegovi putopisi i romani za decu primereni su uzrastu. Sva dela koja im posvećuje imaju istaknutu notu nesebičnog poklona koji donosi malim čitaocima dobrotu i radost“. Dobitnik je brojnih uglednih priznanja.

Stevan Milošević (Vranje, 1987) dobitnik je nagrade „Momčilo Tešić“ za ovu godinu za delo „Pisma iz Verzuniuma“, koje govori o odrastanju i pogledima na svet bezimenog dečaka u invalidskim kolicima, „Bez imalo patetike“ kaže se u obrazloženju žirija. Ovu nagradu dobio je i Duško Domanović (Adrani, 1979) koji je, po mišljenju žirija, „podario deci pesničku knjigu „Navrh dima iz dimnjaka“, koja je „veliki poziv na maštanje. Cela zbirka odiše izmišljenim, šalozbiljnim i neverovatnim stihovima koji plene dečju znatiželju“.

Književnu nagradu „Momčilo Tešić“ dodeljuju požeške književne novine „Svitak“ i list za dečju književnost „Momčilo“, autorima koji pišu na srpskom jeziku, a čija su dela za decu po svojoj suštini podjednako okrenuta savremenom i novom, koliko i uvažavanju srpske kulturne baštine. U duhu Momčila Tešića, ona su primerena uzrastu i imaju obeležja njegove poetike, kao i sposobnost da književnost učine dobrodošlim dragocenim poklonom mladom čitaocu. Među dobitnicima ove nagrade nalaze se najuglednija imena ovdašnje književne scene. Ove godine žiri je radio u sastavu Gordana Maletić (predsednik), Milijan Despotović (član) i Branko Stevanović (član) i odluke o nagradama doneo je jednoglasno.