Pocetna Kosjerić Duhovna spona sa precima

Duhovna spona sa precima

230
0
Podelite

Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova 1912–1920. „General Ljubomir Marić“ Kosjerić dodelilo je 11. novembra tek ustanovljenu nagradu „General Marić“ dugogodišnjem predsedniku ovog udruženja Draganu Vujiću iz Kosjerića i književniku i publicisti Milijanu Despotoviću iz Požege.

Vujić je ovu nagradu primio za uspešan rad u negovanju sećanja kroz pohode znamenitim mestima, obnovu krajputaša u Crnogorskom srezu, izdavačku delatnost u okviru koje je objavljeno devet knjiga i 12 brojava časopisa „Naš trag“ i stvaranju uslova za rad ovog Udruženja.

Prvi dobitnik nagrade „General Marić“ je i Milijan Despotović koji ju je dobio za književni rad posvećen negovanju tradicije i sećanja na vitezove Velikog rata iz sreza Crnogorskog. Osim 64 knjige iz oblasti poezije i književne kritike, Despotović je autor i knjiga iz ove oblasti, „Učitelj brani most“ (o podvigu Miladina Miša Zarića, 2015); „Vitezovi Crnogor-skog sreza“ – biografski leksikon nosilaca Karađorđeve zvezde u srezu Crnogorskom (2018); „Žive kamene duše“, leksikon krajputaša u Srezu Crnogorskom (2021) i „Subjel – škola, uglednici i akademci” – monografija najstarije osnovne škole u Crnogorskom srezu i biografski leksikon đaka ove škole koji su potom stekli akademsko zvanje (2022).

– Nagrada je, duhovna spona sa ratnicima pred kojima ovo udruženje stoji poklonički i zahvalno, tako smo je primili i mi, prvi dobitnici – kaže Milijan Despotović.