Pocetna Društvo Počinje energetska rekonstrukcija Prve osnovne škole kralja Petra Drugog

Počinje energetska rekonstrukcija Prve osnovne škole kralja Petra Drugog

493
0
Podelite

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je najstariju užičku Prvu osnovnu školu kralja Petra Drugog i tom prilikom Grad Užice je potpisao ugovor sa izvođačem radova za energetsku rekonstrukciju i sanaciju škole. Ovaj  projekat se realizuje zajedničkim sredstvima Ministarstva i Grada Užica u iznosu od 66 miliona dinara. Izvođač radova je užička firma Frigo lajn i kako je najavljeno radovi će početi u toku ove nedelje i trajaće šest meseci.

– Izuzetno važan dan za sve učenike i nastavnike ove škole koja sledeće godine slavi 140 godina postojanja. Nakon ove energetske sanacije koja će koštati 66 miliona dinara, pre svega će se smanjiti potrošnja energije za 40 posto, a učenici i nastavnici će dobiti mnogo lepše prostorije, mnogo energetski efikasnije, a škola i grad će imati mnogo manje račune – istakla je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Ona je dodala da su Grad Užice i Vlada Srbije sa Ministarstvom rudarstva i energetike uložili 420 miliona dinara u prethodnom periodu za razne rekonstrukcije javnih zgrada.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević podsetila je da u toku prošle godine potpisan ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike za energetsku rekonstrukciju i sanaciju škole vredan 66 miliona dinara, zajedno sa Ministarstvom biće realizovan još jedan projekat, a to je energetska sanacija vrtića „Neven“ vredan 27 miliona dinara.

– Nastavljamo naš veliki investicioni ciklus koji smo pokrenuli u cilju podizanja što veće energetske efikasnosti u svim našim školama i vrtićima. U saradnji sa Vladom Švajcarske i Ministarstvom rudarstva i energetike sanirane su Osnovna škole „Nada Matić“, škola u Krvavcima, vrtić „Poletarac“, a iz budžeta Grada kompletno su izvdvojena sredstva za školu u Gostinici kao i za krov i fasadu Osnovne škole „Dušan Jerković“ – precizirala je gradonačelnica Raković Radivojević.

Cilj svih ovih projekata je smanjenje aerozagađenja u našem gradiu i visok stepen energetske efikasnosti kako javnih objekata tako i svih mera energetske efikasnosti po kojima je Grad Užice prepoznat kao lider među lokalnim samoupravama, dodala je gradonačelnica.

Direktorka Prve osnovne škole kralja Petra Drugog Nina Vukić, rekla je da ovo je najstarija škola u užičkom kraju i da je pod zaštitom države kao spomenik kulture.

– Prvo je sazidano samo prizemlje, zatim je 1932. godine dozidan sprat škole, a poslednja velika rekonstrukcija bila je 1981.godine kada je dograđen novi deo. Od tada pa do danas očekujemo ovako veliko ulaganje u školu. Ova energetska rekonstrukcija i sanacija imaće izuzetno veliki značaj za naših 1.100 učenika i više od 100 zaposlenih – istakla je direktorka Vukić.

Izvođač radova je užička firma Frigo line i kako je naveo Darko Pantelić, vlasnik firme rok je šest meseci da se završe svi radovi, a prvo će se vikendom krenuti sa zamenom unutrašnje stolarije.

– Plan je da se do kraja januara završi sa stolarijom i unutrašnjim radovima, da se sve to uradi dok su deca na raspustu. Sa fasadom se kreće početkom marta, a grejanje se radi od polovine aprila meseca. Što se grejanja tiče radi se kompletna rekonstrukcija kao i ventilacija fiskulturne sale – zaključio je Pantelić.