Pocetna Društvo Otvoreno o problemima i tražiti rešenja

Otvoreno o problemima i tražiti rešenja

788
0
Podelite

-Za buduća ulaganja nikada novac ne sme da bude prioritet, ako imamo u vidu zdravlje naše dece i nacije. Sportska delatnost je nepofitabilna, ali je od opšteg interesa-ističe za „Vesti“ Nenad Đokić, direktor JP „Veliki park“ Užice.

Javno preduzeće“Veliki park“ upravlja objektima sportske hale u Velikom parku, malom halom u Krčagovu, Gradskim stadionom „Radomir Antić“, gradskim bazenom, plažom i klizalištem koji predstavljaju i organizacione jedinice. Od ove godine proširen je program poslovanja, pa su na upravljanje dodati dečji bazen na Gradskoj plaži i pružanje usluga prevoza putnika turističkim vozićem od Starog železničkog mosta do Arheološkog parka StaPark.

Pored navedenih objekata u nadležnosti javnog preduzeća je i održavanje zelenih površina u Velikom parku, otvorenih terena, kompletnog priobalja reke Đetinje od Velikog parka do Velike brane, kao i sportskih terena u Krčagovu, Turici, Sevojnu, Kremnima i oko dva hektara na Pori odnosno poznatijeg kao „Skojevski park“. Tako da na godišnjem nivou radnici „Velikog parka“održavaju oko 100.000 kvadratnih metara zelenih površina, navodi Nenad Đokić, direktor JP „Veliki park“ Užice.

U kakvom su stanju sportski objekti?

Sportska hala u Velikom parku je izgrađena pre skoro pola veka i „zub vremena“ je učinio svoje. Nije se ulagalo tako da sada imamo veliki problem sa prokišnjavanjem, pa nam se voda podvlači pod parket, a još jedan od problema je i ventilacija. Zato je neophodna što skorija rekonstrukcija ovog objekta. Dobro je što je ove godine urađena konverzija kotlarnice sa mazuta na gas, iako je to samo deo projekta rekonstrukcije. Projekat je prosleđen Ministarstvu za javna ulaganja i čeka se na odobrenje za realizaciju. Hala se pored sportskih događaja i treninga koristi i za održavanje koncerata. Ove godine premašen je plan sa brojem održanih koncerata od kojih ostvarujemo prihode. Interesovanje i posete su bile velike, organizatori zadovoljni, tako primera radi, nedavno je koncert Aca Pejovića izazvao ogromno interesovanje ne samo Užičana nego i publike iz drugih opština, pa je hala bila prepuna. Zato pored održavanja sportskih i drugih događaja, hala je značajna i za buduće velike koncerte koji su potrebni ovom gradu.

Što se tiče male hale u Krčagovu ona se dobro održava, ali i tu treba da se utvrdi gde na jednom mestu prokišnjava. U svim ostalim aspektima je jako dobra, puno se koristi jer jer smo sa rukovodicem tog objekta animirali sindikate i preduzeća za korišćenje termina tako da se povećao broj korisnika na mesečnom nivou.

Za Gradski stadion „Radomir Antić“dobro je što o njemu posvećeno brinu rukovodilac i njegovi saradnici, ali je loše što su učinjeni propusti tokom izgradnje. Severna tribina do vrtića „Neven“ je „ušla“ u šestu atletsku stazu i tim propustom je automatski izgubljena licenca, a samim tim i mogućnost organizovanja bilo kog takmičenja. Dakle, centralni problem je rešavanje problema atletske staze gde više ne postoji mogućnost reparacije, već mora da se menja.Sa rešavanjem ovog problema Užice bi moglo da bude organizator državnog prvenstva u atletici. Treninge na stadionu imaju i naši paraolimpijci koji su osvajači brojnih svetskih odličja, a grad bi zahvaljujući njima mogao da bude domaćin evropskog i svetskog šampionata. To za Užice ne sme da bude velika investicija i mora da se nađe način da se to reši. Mi imamo ponude kojima bi se rešila ne samo staza, već i otvoreni tereni za basket gde bi bila postavljena podloga što opet daje mogućnost održavanja takmičenja, kao i mini pič teren sa veštačkom travom, montažno-demontažne podloge za odbojku…

Užice je nekada bilo fudbalski centar regiona Zapadne Srbije. Još jedan od velikih problema je teren na kome decenijama ništa nije rađeno, ni drenaža, ni niz tehničkih stvari, primera radi, sada imamo i moderne sisteme navodnjavanja sa automatskim podešavanjem rada…. Podsetiću, da su tokom izgradnje stadiona postavljene stolice koje su za zatvoren prostor a nisu namenjene za stadion. Na istočnoj tribini su godinama bile polomljene, pa sam uspeo da od Fudbalskog kluba Crvena Zvezda dobijemo donaciju od 2000 relativno novih stolica koje su postavljene, pa im upućujem veliku zahvalnost na ovom veoma značajnom poklonu. Zatim, pojedini delovi na sektorima prokišnjavaju, a da ne govorimo o projektantskim rešenjima gde se sa leve, odnosno desne strane ne vidi gol, kao i niz drugih bezbednosnih propusta. Stadion je pravljen 2010.godine i zbog brojnih propusta ne može da bude organizator velikih evropskih takmičenja.

U našem okruženju imamo i manje sredine koje su postavile terene sa veštačkom podlogom. Mi smo i to pitanje pokrenuli zajedno sa nadležnima u gradu kao i rešavanje parcele za taj teren. Užice je jedan od retkih gradova koji nije iskoristio sredstva Fudbalskog saveza Sebije (FSS) preko projekta UEFE za veštačke terene. Koliko se u tome daleko otišlo pokazatelj je što sada UEFA obezbeđuje sredstva preko FSS za hibridne terene, a mi želimo da dobijemo sa veštačkom podlogom.

Na gradskom bazenu sa otvaranjem saune zaokružene su aktivnosti i ponuda. Izradu nove saune pomogli su Predrag i Vesna Ćosić, vlasnici preduzeća Čiko travels iz Volujca, kao i Mirko i Stefan Kovačević, vlasnici preduzeća Čarli kafa, a delom je JP „Veliki park“ finansirao iz sopstvenih sredstava. Na bazenu smo iznajmili deo prostora našem paraolimpijcu Milošu Zariću iz AK „Pora“i sada je tu teretana, tatami sala, nova igraonica i ugostiteljski objekat. I bazen kao i drugi sportski objekti ima problem sa prokišnjavanjem.

Važno je istaći i da je protekla letnja sezone bila veoma uspešna što se tiče prihoda. Neposredno pre toga organizovali smo kampanju gde smo dali ponudu brojnim firmama i organizacijama kod kojih smo naišli na veoma dobar odziv. Ali treba imati u vidu da bazeni kao samostalni objekti skoro nigde nisu profitabilni, jer je veoma skupo održavanje i prateće usluge. Posebno bih istakao besplatnu uslugu za naše osnovce i srednjoškolce koji od 12-14 časova mogu da koriste bazen u pratnji nastavnika fizičkog vaspitanja. U proteklom periodu niko nije iskoristio tu uslugu. Mi lako možemo sa školama da organizujemo termine, ali mora da postoji volja i način kod onih kojima smo ponudili tu mogućnost.

Što se tiče Gradske plaže ona je u srcu gradu i malo je gradova koji se sa tim mogu pohvaliti. Tokom letnje sezone redovno se radi uzorkovanje vode i rezultati su pokazivali da je bezbedna za kupanje. Od jula počeo je sa radom i dečji bazen za koji je vladalo ogromno interesovanje, a odlukom Gradskog veća ove godine korišćenje je bilo besplatno, kao i usluge prevoza turističkim vozićem. Bilo je primedbi i sugestija od naših sugrađana da nedostaje više prostora za ležaljke i suncobrane, tako da ćemo to rešiti za sledeću godinu.

Od ove godine pomerili smo datum održavanja manifestacije Skokovi sa Starog železničkog mosta na 19. avgust odnosno na Preobraženje, koji su bili poslednji u kalendaru takmičenja što se pokazalo izuzetno dobrim zbog broja učesnika, koji su zadovoljni organizacijom. Ono što meni smeta na plaži i kao građaninu je ruinirani bivši hotel „Turist“ i to je nedopustivo da u prelepom prostoru imamo ruševinu. To pod hitno treba da se reši i sa bezbednosnog aspekta zato što deca ulaze u taj objekat.

Kakvi su prihodi?

Što se tiče poslovanja krenuli smo sa elektronskim fakturisanjem svim klubovima koji koriste naše usluge. A kada nam navode da treba više da prihodujemo mi smo mogli da izađemo sa predlogom povećanja cena usluga po tržišnim uslovima, ali to bi se odrazilo na smanjenje broja korisnika, što nama nije u interesu. Zatim, postoje odluke koje podržavamo da neke usluge budu besplatne, ali sa druge strane, otvaranjem dečjeg bazena smanjili smo broj korisnika na Gradskom bazenu. Vezano za uslugu besplatnog prevoza vozićem građana i turista izdvojio bih i da smo u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Užice“ prevozili i decu iz vrtića koja su to oduševljenjem prihvatila kao i njihovi roditelji. To govori u prilog već navedenog vezano za novac.

Nenad Đokić na suđenju finala Lige šampiona 2018.godine

Grad Užice biće naredne godine domaćin MOSI igara. Kakvi su planovi?

MOSI su prelep sportski događaj i Užice ima jedinstvenu priliku da 2024.godine posle pola veka bude domaćin. Želimo da 59. MOSI igre budu najbolje do sada, imajući u vidu da su neki gradovi više puta bili organizatori. Ta sportska manifestacija zahteva ogromnu organizaciju sa preko 3500 učesnika, oko 15 sportova, plus sudije, predstavnici medija… Planirano je da u novembru bude održana skupština gde će se definisati i tačan datum održavanja ove petodnevne manifestacije u prvoj dekadi jula meseca. Uloga JP „Veliki park“ je centralna u pružanju usluga svih naših sportskih objekata i infrastrukture. Zato tražim od gradskog rukovodstva da se reše infrastrukturna pitanja na objektima i sportskim terenima. Mi smo spremni za tu organizaciju jer radnici i službe ovog preduzeća imaju ogromno dugogodišnje iskustvo u organizaciji brojnih manifestacija. Tako da je veoma važno i da istaknem dobre kolegijalne odnose koje imamo sada u preduzeću.

Sa Lionelom Mesijem na Kamp nou 2016.godine pred utakmicu Barselona-Mančester Siti

I na kraju, lično šta vam je omogućio fudbal?

Ceo život sam u fudbalu i to je ogromna ljubav. Prošao sam sve selekcije FK „Sloboda“ i posle srednje škole odlučio sam da se bavim sudijskim pozivom. Od 1997.godine sam prvo počeo da se bavim amaterski, da bi iz godine u godinu napredovao i osam godina sam sudio najviši stepen takmičenja u državi, četiri godine sam bio u timu Milorada Mažića, našeg najboljeg fudbalskog sudije svih vremena, tri godine sam bio međunarodni fudbalski sudija, kao deo Mažićevog tima sudio sam 2016. godine utakmice Evropskog prvenstva u Francuskoj, finale Super kupa Evrope između Real Madrida i Sevilje i kao kruna svega toga finale Lige šampiona u Kijevu 2018.godine između Real Madrida i Liverpula. Svih tih godina mnogo utakmica Lige Evrope, Lige šampiona, nacionalnih timova, kupova, večitih derbija, a sudili smo i na Bliskom istoku…Imao sam sjajnu karijeru, presrećan sam što sam sve to doživeo i mnogo naučio. Fudbal mi je dao sve, proputovao sam svet, zaradio sam novac, ali sam osećao dug prema fudbalu i potrebu da mu vratim, pa sam krenuo kao instruktor suđenja i sada sam međunarodni UEFA kontrolor suđenja.