Pocetna Čajetina Vizija budućnosti Zlatibora

Vizija budućnosti Zlatibora

522
0
Podelite

Projekat „Novi Zlatibor – vizija budućnosti“ koji obuhvata koncept razvoja vrha Tornik „Zlatni bor“, projekat nove gondole od Tornika do Pribojske Banje kao i „Zlatni grad“, novi sadržaji oko Ribničkog jezera, predstavljen je u hotelu „Tornik“ na Zlatiboru u organizaciji Opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor i JP „Gold gondola Zlatibor“. Ovom događaju su prisustvovali ministar turizma i omladine Husein Memić, direktor JP „Emisiona tehnika i veze“ Sava Savić, predstavnici opština Zlatiborskog upravnog okruga, direktori privatnih i javnih preduzeća i brojni prijatelji ove planine.

Planirana infrastrukturna unapređenja predstavljaju korak napred ka stvaranju jedinstvenog i savremenog prostora koji će posetiocima pružiti nezaboravno iskustvo i dodatno obogatiti turističku ponudu celog zlatiborskog kraja. U saradnji sa talentovanim arhitektama, lokalnim zajednicama i stručnjacima, planirano je stvaranje prostora koji će očuvati autentičnost Zlatibora, istovremeno ga unapređujući na način koji će odgovarati potrebama posetilaca iz celog sveta, poručeno je sa ove promocije.

Prema rečima Milana Stamatovića, predsednika Opštine Čajetina, Zlatibor je dostigao zapažen nivo u turističkoj privredi i sada je na prekretnici, da li će da stagnira ili da ide napred i odgovori zahtevima i potrebama savremenog turiste koristeći inovativne metode.

– Uz velike kritike i rizike, opredelili smo se za novi Zlatibor – rekao je Stamatović, istakavši da je to opredeljenje bazirano na brojnim svetskim iskustvima koja su, ono što je bilo moguće, implementirana u zakonsku regulativu opštine. On je podsetio da se u početku Zlatibor oslanjao na iskustva skandinavskih zemalja i u strategiji razvoja koja je urađena 2004. godine u saradnji sa norveškim institutom „Niva“, okosnica je bila razvoj masovnog turizma. Sada predstoji nadogradnja, nova faza razvoja, novi Zlatibor.

Ministar turizma i omladine Republike Srbije, Husein Memić, između ostalog je rekao da planirani projekti govore o jasnoj viziji daljeg razvoja Zlatibora, ali ih je nemoguće realizovati bez pomoći države.

Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“, predstavljajući projekat „Zlatni grad“, navela je da se radi o prostoru od oko 200 hektara duž obale Ribničkog jezera i na međustanici gold gondole. Ona je rekla da je sistem za vodosnabdevanje „Sušičko vrelo“ odakle će i Zlatibor i Čajetina biti snabdevani vodom, u završnoj je fazi, tako da će Ribničko jezero „taj zlatiborski biser“ otvoriti mogućnosti za nove sadržaje.

– Naši ciljevi su da se u narednih pet do sedam godina u okviru ove lokacije uloži oko 100 miliona dolara što će kasnije rezultirati sa milion turista i deset miliona noćenja na Zlatiboru što govori da želimo da ljude zadržimo da borave ovde. Za atrakcije i sadržaje želimo da iskoristimo trend savremenih turista koji hoće da borave u prirodi, a opet da imaju sve elemente luksuza, kao što je na primer golf teren na obali jezera, a za koji se projekat već radi, velnes, spa centar, ekskluzivni restorani, prateće uslužne delatnosti i svi sadržaji infrastruktura za rekreativne aktivnosti za boravak u prirodi. Vizija je da ovaj projekat postane sinonim za vrhunski doživljaj na Zlatiboru i da privučemo posetioce iz celog sveta. Prema njenim rečima, osim ekološke održivosti koja je temelj ovog projekta, cilj je i očuvanje kulturne baštine i tradicije zlatiborskog turizma.

O predlogu trase nove gondole od Tornika do Pribojske Banje, govorio je Franc Furlani, vlasnik kompanije „Furlani“ d.o.o. i predstavnik kompanije „Leitner“ za zapadni Balkan. Prema idejnom rešenju, trasa duga 14 kilometara sastojala bi se od tri dela. Drugi deo bio bi najteži za izvođače radova, prelazio bi preko kanjona u dužini od 2,2 kilometra, ne bi bilo stubova, a prevoz bi se obavljao jednom kabinom kapaciteta od 100 putnika. Ovo bi prema rečima Furlanija, istovremeno bila jedna od retkih atrakcija u svetu, jer je malo žičara kojima se prelaze kanjoni.

– Gondole se sve više grade i upotrebljavaju za turizam i za gradski saobraćaj. One su električne, kod njih je sve čisto, ekološko, nema zagađivanja vazduha i zbog toga se sve više upotrebljavaju za transport ljudi. Ovaj projekat je veoma ambiciozan, to se traži u turizmu danas i Zlatibor, vidimo da ide pravim putem – rekao je Furlani.

Projekat „Tornik sutra: konceptualni horizonti – Zlatni bor“, koji će biti realizovan na vrhu Tornik, predstavila je autorka dr Snežana Vesnić, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Prema njenim rečima suština projekta bazira se na potenciranju četiri elementa, vatra, zemlja, vazduh i voda koji su pretočeni u arhitektonske celine na ključnim tačkama na Torniku, a da se ne takne prirodno bogatstvo Zlatibora. Okosnica je kula visine139 metara koja je interpretacija zlatiborskog specifičnog bora. Projekat predviđa izgradnju paviljona sa stazama za bicikliste i pešake, kao i muzejom ptica, zatim, savremen ugostiteljski centar sa otvorenim i zatvorenim bazenom, amfiteatar za scenska izvođenja, parkom umetnosti.