Pocetna Društvo Kombi za korisnike Dnevnog boravka sa smetnjama u razvoju

Kombi za korisnike Dnevnog boravka sa smetnjama u razvoju

390
0
Podelite

Grad Užice nabavio je kombi vozilo za prevoz korisnika Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. Za ovo specijalizovano vozilo marke “Mercedes” iz budžeta je izdvojeno 7,8 miliona dinara, a koristiće ga Gradski centar za pružanje usluga socijalne zaštite. Kupovinom vozila korisnici će imati obezbeđen prevoz iz Sevojna i Kremana.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica posetila je Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju navodeći da je ovo kombi vozilo nabavljeno sa ciljem unapređenja položaja i povećanja pristupačnosti osobama sa smetnjama u razvoju.

– Kombi vozilo je neophodno za prevoz šestoro dece od kojih je dvoje u kolicima, a može da preveze ukupno 11 osoba. Planiramo da Gradskom centru nabavimo još jedno putničko vozilo i sa tim ćemo njihovo funkcionisanje još više unaprediti. Nastavljamo sa aktivnostima u skladu sa donetim strateškim aktima i zajedno sa udruženjima osoba sa invaliditetom “gradimo” Grad bez barijera i društvo u kome će svi imati jednake šanse za razvoj i ostvarenje svojih ciljeva-naglasila je gradonačelnica Raković Radivojević.

Slobodan Grbić, član Gradskog veća za socijalnu politiku naveo je da se puno radilo u proteklom periodu kako bi se poboljšao kvalitet života osoba sa invaliditetom.

– Ovo vozilo pokušavali smo da dobijemo kroz razne projekte, ali s obzirom da puno košta niko nije bio spreman da izdvoji tolika sredstva, pa bih se zahvalio gradonačelnici i rukovodstvu Grada koji su podržali inicijativu da obezbedimo sredstva iz budžeta i da vozilo doniramo našoj ustanovi. Ovo vozilo ispunjava sve potrebne uslove za prevoz osoba sa invaliditetom-objasnio je Grbić.

Grad Užice je nedavno dobio nagradu Zaštitnika građana za unapređenje i pristupačnost u vozilima javnog prevoza, kao i podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Evropske unije za uspostavljanje nove usluge a to je dnevni boravak za odrasle sa smetnjama u razvoju. A GIZ je zajedno sa Karitas-om donirao Gradskom centru za pružanje usluga socijalne zaštite putničko vozilo, a Grad je iz budžeta izdvojio sredstva za kombi vozilo.

U narednom periodu biće nastavljena saradnja sa udruženjima i na osnovu njihovih inicijativa u skladu sa mogućnostima, Grad će nastaviti da izlazi u susret njihovim potrebama.Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom članovi udruženja i korisnici Dnevnog boravka organizovali su priredbu.