Pocetna Društvo Najčešći respiratorni i stomačni virusi

Najčešći respiratorni i stomačni virusi

310
0
Podelite

Ovih dana kada imamo česte promene vremena i temperature koje nisu primerene polovini decembra, Službi hitne pomoći Doma zdravlja Užice javljaju se uobičajeno najstariji sugrađani sa hroničnim bolestima, a pedijatrima najosetljivija najmlađa populacija, odnosno deca.

– Školski i predškolski uzrast je najosetljiviji jer kod ovakvog vremena dolazi do „bujanja“ virusnih infekcija i to se svake godine u ovo vreme dešava. Apel upućujem da građani izbegavaju rizične kontakte zbog širenja virusa i da ne odlaze u zatvorene prostore sada kada je sezona prehlada i virusa, rekao je za Radio Užice dr Aleksandar Lazić, direktor Doma zdravlja Užice.

Za sada su u opticaju najčešće dve vrste virusa i to respiratorni i stomačni virusi. Respiratorni se manifestuju sa tegobama poput curenja nosa, kašlja, povišene temperature koja posle par dana može da se iskomplikuje i pređe u ozbiljniju prehladu.

– Sa druge strane imamo viruse koji napadaju stomak i creva, a manifestuju se sa prolivima i povraćanjem i najčešće traju jedan-dva dana. Prehlada se ipak treba više čuvati, jer mogu da se iskomplikuju. Već posle dva dana ako pacijent ima temperaturu treba se obrati lekaru, a ako su u pitanju hronični bolesnici ne sme se čekati, nego je potrebno što pre da se jave izabranim lekarima, naglašava dr Lazić.

U Užicu funkcioniše respiratorna ambulanta i svakog dana do 15 časova može se uraditi kompletan laboratorijski pregled i po potrebi radiografiju pluća.

– Mi smo to zadržali od kovida i zato apelujemo da se sugrađani čuvaju, ali i da dođu na vreme. Pre nego što se obrate lekaru mogu popiti nešto za snižavanje temperature, ili vitaminsku terapiju, ali ako se tegobe nastave obavezno se obratiti lekaru, zaključio je dr Lazić.