Pocetna Društvo Najbolji tim „Red Connection“

Najbolji tim „Red Connection“

492
0
Podelite

Pobednik drugog Startap kampa u Užicu je tim Medicinske škole „Red Connection“ čiji su članovi Aleksa Stupić, Nina Đokić, Lazar Luković i Ana Dželebdžić. Oni su razradili ideju objedinjavanja svih neophodnih informacija iz oblasti transfuzije krvi na jednoj platformi, odnosno, izrade aplikacije koja bi pomogla blagovremenom iznalaženju dobrovoljnih davalaca krvi, pre svega, u kritičnim situacijama ili kada su njene zalihe na izuzetno niskom nivou.

Drugo mesto zauzeo je tim „Epogrebi“ koji su činili učenici četvrte godine računarskog smera Užičke gimnazije: Kristijan Nikolić, Pavle Ristović, Vuk Šiljković, Dragica Gavrilović i Stefan Savić. Oni su se bavili izradom aplikacije koja se tiče pogrebnih usluga. Jedan od članova tima, Kristijan Nikolić, smatra da je njihova ideja primenjiva, a digitalizacija pogrebnih usluga je neminovna. Kristijan kaže da je tokom Startap kampa dosta naučio, upoznao je nove prijatelje, a to će mu mnogo značiti ne samo u daljem školovanju, već u životu uopšte.

– Iako nismo pobedili, sva ova iskustva vrlo cenim, jer mislim da su veoma vredna – istakao je Nikolić uz pohvalu predavačima.

Treće mesto pripalo je timu Tehničke škole „Radoje Ljubičić“ „Park me“ čiji su članovi: Sara Đoković, Đorđe Savić, Ognjen Stojanović, Emrah Kriještorac i Maja Toković. Oni su se bavili izradom aplikacije koja će „ujedno da plaća i da vodi korisnike do parking mesta koje su rezervisali“, kaže Emrah Kriještorac i ističe:

– Aplikacija je itekako primenjiva u Užicu gde je veoma izražen problem parkiranja. To nam je bilo pokretač da je napravimo kako bi ljudi mogli da rezervišu parking mesto, a ne da lutaju po gradu tražeći ga i da gube vreme i živce.

Pobednici Startap kampa nagrađeni su produženim vikendom u Dečijem odmaralištu „Golija“ na Zlatiboru.

Startap kamp održan je u organizaciji Regionalnog inovacionog startap centra Užice, Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ i Grada Užica od 11. do 15. decembra koji je okupio 41 učenika podeljenih u devet timova iz šest srednjih užičkih škola. Inovacione ideje učeničkih timova ocenjivao je žiri koji su činili predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora. Pobednicima, ali i najuspešnijim timovima obezbeđene su određene nagrade.

Petar Vukotić iz RRA „Zlatibor“, koordinator Regionalnog inovacionog startap centra Užice navodi da su tokom kampa srednjoškolci učili kako da razviju sopstveni startap, odnosno, kako se osniva, kako se dolazi do ideje, kako proći sve faze i doći do finalnog rešenja.

– Ovo je drugi, ali planiramo i treći i četvrti Startap kamp. Želimo da to bude tradicija u Užicu – ističe Petar Vukotić i podseća da su pobednici na prošlogodišnjem Startap kampu, ekipa Tehničke škole u Užicu, pobedili i na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju učenika na nivou Srbije i sada im sledi međunarodno takmičenje. Njihova inovacija odnosi se na platformu za osobe sa invaliditetom koja se ugrađuje u postojeće ili nove autobuse. Vukotić očekuje da će i neki od ovogodišnjih timova krenuti njihovim stopama.

Nataša Jovanović iz RRA „Zlatibor“ ističe da je Stratap kamp šansa za mlade, za srednjoškolce završnih razreda i različitih obrazovnih profila koji imaju želju, da nauče nešto novo, da uz druženje i razmenu iskustava usvoje nova znanja u interaktivnom okruženju u Regionalnom inovacionom startap centru. Prema njenim rečima, na ovogodišnjem kampu bilo je dosta ideja za izradu inovativnih aplikacija koje se odnose na mnoge oblasti.

– Drago mi je što su svi direktori srednjih škola prepoznali značaj realizacije ovog kampa i ovo će biti inicijativa koja će biti nastavljena u budućnosti.

Slavica Dragojlović, profesorka u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“, smatra da je veliki značaj Startap kampa, jer su na ovaj način okupljeni učenici svih užičkih srednjih škola pod jednim krovom, radi se timski i realizuju se značajne i velike edukacije.

– Startap je otvorio vrata mladima koji imaju dosta mašte, a njihove ideje se tiču privrede, turizma, umetnosti. Zapravo, obuhvatili su sve oblasti uočavajući određene probleme za čije rešavanje su ponudili svoje ideje pomažući na taj način celokupnoj zajednici – ističe Dragojlović.