Pocetna Izbori 2023 Užice: Odziv do 18 časova 56,14 odsto

Užice: Odziv do 18 časova 56,14 odsto

1055
0
Podelite

Izlaznost birača u Užicu do 18 časova bila je 56,14 odsto i nešto je veća u odnosu na parlamentarne izbore prošle godine kada je registrovan odziv od 55,16 odsto.

Prema rečima predsednice Gradske izborne komisije Milke Protić za sada nema prigovora na tok izbornog procesa, mada je za ovu mogućnost rok 72 sata.

U Užicu se glasa na 88 birališta, od kojih je pet u Sevojnu, dok se glasanje odvija i u pritvorskoj jedinici užičkog zatvora.

U Mokroj Gori na biračkom mestu broj 1 u školi upisano je 165 glasača, a do 18 časova glasalo je njih 81 što je skoro polovina. Duplo više upisanih u birački spisak bilo je na biralištu 2 takođe u Mokroj Gori, a glasanje se odvijalo u skučenom prostoru mesne zajednice.

U najudaljenijem, ali svetski poznatom i priznatom užičkom selu najviše glasača izašlo je oko podneva, a komisija sastavljena od predstavnika stranaka učesnika izbora odlazila je na poziv meštana koji nisu mogli da dođu do birališta kako bi ostvarili svoje biračko pravo.

Glasanje traje do 20 časova, a prvi preliminarni rezultati izbora u Užicu očekuju se posle zatvaranja birališta iz izbornih štabova, a tokom sutrašnjeg popodneva i od Gradske izborne komisije.

Užice: Do 16 časova 46,40 odsto, dobar odziv i u Lunovom Selu

Do 16 časova u Užicu je glasalo 46,40 odsto birača, navode u Gradskoj izbornoj komisiji.

U odnosu na grad nešto je veća izlaznost po užičkim selima tokom dana što je uobičajeno i ovakva tradicija ne izostaje ni na ovogodišnjim parlamentarnim izborima.

U Lunovom Selu na biračkom mestu 27 koje ima 709 upisanih glasača do 16 časova izašlo je njih 335, rekao nam je predsednik biračkog odbora Gojko Petković.

On kaže da je skoro polovina upisanih u birački spisak do navedenog vremena izašla na izbore i da nema problema tokom odvijanja biračkog procesa.

Užice: Izlaznost do 12 časova 21,79 odsto

Prema podacima Gradske izborne komisije koje je saopštila predsednica Milka Protić izlaznost u Užicu do 12 časova bila je 21,79 odsto.

Na proteklim parlamentarnim izborima u gradu Užicu u kome se sada glasa na 88 birališta od kojih je pet u Sevojnu bila je 20,65 odsto i danas je nešto veća u odnosu na prethodni izborni ciklus.

Gradskoj izbornoj komisiji do sada nije stigla ni jedna pritužba na tok izbornog procesa, navode u njoj.

Na biračkom mestu 70, u Gradskom kulturnom centru prema rečima predsednika od 770 upisanih glasača do 12 časova glasalo je njih oko 300 što je uobičajen odziv.

Parlamentarne izbore u Užicu prate predstavnici posmatračkih misija među kojima i stranih OEBS-a i domaća CRTA.<

Glasanje traje do 20 časova kada se zatvaraju birališta, a pravo glasa ima 63.091 građana Užica. Izlaznost na seoskom području nešto je veća po tradiciji.

Užice: Veća Izlaznost u odnosu na prethodne izbore, do 10 časova 8,51 odsto

Do 10 časova izlaznost birača na parlamentarnim izborima u gradu Užicu bila je 8,51 odsto, podatak je Gradske izborne komisije koji nam je rekla predsednica Milka Protić.

Na proteklim parlamentarnim izborima izlaznost do navedenog vremena bila 7,01 odsto i na ovim izborima u Užicu nešto je veća. Gradska komisija imaće podatke o izlaznosti na svaka dva sata rečeno je Infoeri u Komisiji.

U Užicu su sva biračka mesta otvorena na vreme u 7 časova uz propisane kontrolne radnje izbornog procesa.

Glasa se na 88 biračkih mesta, a svoje biračko pravo, u Užicu ima 63.091 glasač što je za 700 manje u odnosu na prethodne izbore kada je na spisku bilo 63.744 birača.

Izbore u Užicu prati i veliki broj domaćih i stranih posmatrača, među kojima i OEBS-a i CRTE.

Na užičkim biralištima na ovim parlamentarnim izborima u jutarnjiom satima najbrojniji su bili penzioneri, a najudaljenije biračko mesto, nalazi se u Mokroj Gori.

U Zlatiborskom okrugu danas se održavaju i lokalni izbori za Skupštine opština Požega Priboj i Prijepolje.

Pored parlamentarnih u Srbiji se 17. decembra održavaju i pokrajinski, beogradski i izbori u 64 opštine i grada a Srbiji.