Pocetna Društvo Grad Užice: Budžet 5,4 milijarde dinara

Grad Užice: Budžet 5,4 milijarde dinara

386
0
Podelite

Predlogom odluke o budžetu Grada za 2024. godinu planirani su ukupni prihodi od 5,4 milijarde dinara. U strukturi prihoda najveće učešće imaju tekući prihodi (4,8 milijardi dinara), pri čemu je porez na dohodak planiran na oko 3 milijarde dinara – navodi za “Vesti” Miodrag Petković, član Gradskog veća za budžet i finansije. Predlog budžeta naći će se pred odbornicima na sednici u sredu 20. decembra

Petković kaže da je ovakva struktura planiranih prihoda rezultat je stabilne privredne aktivnosti, rasta zaposlenosti i rasta zarada. Drugi najznačajniji prihod gradskog budžeta jeste porez na imovinu (9%), gde treba imati u vidu da se vodi računa da lokalna poreska politika bude podsticajna za privredu i građane. Značajno učešće u gradskom budžetu, kao i do sada, imaće transferi sa republičkog nivoa, dodaje on. Takođe kaže da je planiran veći obim investicija i finansiraće se delom iz tekućih prihoda, ali i uz podršku resornih ministarstava za projekte koji će se realizovati u našem Gradu.

– Predlogom budžeta su planirani uobičajeni funkcionalni rashodi, ali i značajno veća izdvajanja za sve oblasti koje se finansiraju iz našeg budžeta. Predlog je da se u narednoj godini odvoji više sredstava za Predškolsku ustanovu, uključujući i 65 miliona dinara za gradnju novog vrtića na Carini, kao i sredstva za rekonstrukciju „Nevena” i drugih objekata vrtića. Uvećana su sredstva za obrazovanje, a pored funkcionalnih rashoda planiraju se i dalja ulaganja na rekonstrukciji i energetskoj sanaciji školskih objekata. Nastavlja se i sa uvećanjem subvencija građanima u oblasti energetske efikasnosti, sa ciljem smanjenja aerozagađenosti, poboljšanja kvaliteta vazduha, ali i značajnih ušteda za naša domaćinstva. Obezbeđena je i podrška u oblasti zdravstva za nabavku važne opreme, nastavlja se sa daljim aktivnostima vezanim za rekonstrukciju Zdravstvenog centra i Opšte bolnice, pri čemu je država obezbedila najveći deo novca – navodi gradski većnik za budžet.   Kaže da je više sredstava  predloženo u oblasti populacione politike, uključujući i izdvajanja za sve novorođene bebe, podršku rađanju i materinstvu, dodatna izdvajanja za nezaposlene porodilje, podršku za višečlane porodice i da neće izostati ni podrška učenicima, đacima prvacima, uvećane su učeničke i studentske stipendije. Uvećan je budžet u oblasti socijalne politike i socijalnih davanja.

– U narednoj godini, kada je naš grad „Prestonica kulture Srbije” očekuju nas značajna ulaganja, novi programi i sadržaji, investicije u objekte ustanova kulture. Planira se dalje uvećanje budžeta za sport i omladinu, ulaganje u sportsku infrastrukturu, sprovođenje MOSI igara, veća izdvajanja za sve klubove. Uvećana su izdvajanja za komunalnu infrastrukturu, izgradnju nedostajuće kanalizacije, širenje vodovodne mreže, čišćenje i održavanje grada, uvećanje broja parking mesta. Nastavlja se sa projektima ambijentalnog uređenja grada, ulaganjima u „Stari grad”, Staparsku banju, uređenje Gradske plaže, početak aktivnosti na rekonstrukciji Gradskog trga – navodi Petković. U budžetu je obezbeđeno i više novca za održavanje i rekonstrukciju gradskih ulica i seoskih puteva. Predloženo je uvećanje budžeta za poljoprivredu i podršku selu.

Važan segment u planiranju i predlogu Odluke o budžetu za narednu godinu bili su širok konsultativni proces, javne rasprave i aktivno učešće građana, udruženja, privrednika, mesnih zajednica, ustanova i drugih aktera. Verujemo, da je ovakav predlog budžeta za narednu godinu realan i uravnotežen, kao i da sadrži socijalnu i razvoju komponentu.