Pocetna Ekonomija Startap Gorska straža doo sa Zlatibora Dobitnik StarTech Projekta za 2023. godinu

Startap Gorska straža doo sa Zlatibora Dobitnik StarTech Projekta za 2023. godinu

315
0
Podelite

Start ap Gorska straža doo, inovativna firma sa Zlatibora, proglašena je za dobitnika prestižnog StarTech projekta za 2023. godinu. U konkurenciji od 302 prijavljene inovativne ideje, Gorska straža se istakla svojim projektom “Smart Forest – WF Software”, sistemom za rano upozoravanje na požare.

Projekat pametnih šuma za zaštitu od šumskih požara osmišljen je kao osnova za dalji razvoj već napravljenog prototipa. Inovacioni biznis centar Zlatibor i Naučno tehnološki park Čačak prepoznali su potencijal ove ideje još 2022. godine, pružajući podršku kroz saradnju sa start apom, što je rezultiralo ovim značajnim uspehom.

Ovaj projekat ne samo da unapređuje bezbednost i zaštitu šumskih područja, već je i sjajan primer promocije inovativnosti u opštini Čajetina. Zlatibor se time potvrđuje kao poticajna sredina za razvoj preduzetništva i kreativnih ideja. Gorska straža doo će iskoristiti dobijeni grant od 25 000 dolara za dalji razvoj softvera, nabavku senzora i opreme, kao i testiranje sistema.

StarTech program, deo trogodišnjeg projekta za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji, sprovodi NALED uz finansijsku podršku kompanije Philip Morris. Cilj projekta je podsticanje rasta srpskih kompanija kroz transformaciju tradicionalne ekonomije u digitalnu, pružajući podršku u vidu finansijskih sredstava i stručne ekspertize.

Inovacioni biznis centar Zlatibor poziva sve zainteresovane za razvoj kreativnih ideja i start apova da se u 2024. godini obrate IBC Zlatiboru kako bi ostvarili podršku kroz mentorstvo i finansijsku pomoć na sličnim fondovima.