Pocetna Sport Milovan Mikica Vesnić sportista godine

Milovan Mikica Vesnić sportista godine

425
0
Podelite

Sportski savez Užice, pod pokroviteljstvom Grada Užica, 25. decembra dodelio je 33 nagrade u nekoliko kategorija najboljim sportistima, klubovima i sportskim radnicima za ovu godinu na izmaku, 2023. Nagrade su uručene u Gradskom kulturnom centru.

Proslavljeni užički automobilski as Milovan Mikica Vesnić dobitnik je 39. nagrade Sportskog saveza Užice za rezultate postignute u automobilizmu u zemlji i inostranstvu i tako je šesti put proglašen za sportistu godine grada Užica. Ovu sezonu evropskog prvenstva završio je na trećem mestu. Sportski savez Užice za najbolju ekipu u ovoj godini proglasio je Automobilski sportski klub „Vesnić“ za ekipno najbolje ostvarene rezultate. Nagradu je primio Đorđe Vesnić, predstavnik treće generacije automobilske porodice Vesnić.

San i želja Mikice Vesnića, kako sam kaže, duži niz godina bio je da na internacionalnoj sceni ima i uspešan tim koji ga prati. U tome je i uspeo zahvaljujući pre svega podršci porodice koja je sve protekle godine uz njega i zato mu je veoma drago za nagradu koju je njegova ekipa dobila. O očekivanjima u narednoj godini, Vesnić kaže:

– Automobil je u fazi priprema i iskreno se nadam, odnosno, moja i želja moje ekipe je bar da se popenjemo bar za jednu lestvicu više na kraju godine.

Nagradu za životno delo Sportski savez Užice dodelio je Slobodanu Romanoviću za dugogodišnji stvaralački rad u sportu koji je svoj radni vek proveo radeći sa mladima i studentima. Inicijator je i osnivač kluba omladine i studentskog centra u Užicu. Bio je prvi predsednik Auto – moto kluba „Užice“ koji je na samom početku postao ekipni prvak tadašnje Jugoslavije sa posadom za istoriju srpskog automobilizma: Milun Vesnić, Vladan Dubljanin, Vićentije Savić, Milan Krstić i Svetomir Milovanović. Bio je osnivač i dugogodišnji predsednik Atletskog kluba „Mladost“ i u njegovom prvom mandatu posebno su se istakli dobrim rezultatima Zoran Šibalić, Željko Tomanović, Ljubiša Đokić i Žarko Sekulić. Narednu generaciju predvodila je Olivera Jevtić, najbolja sportiskinja Užica svih vremena zahvaljujući kojoj je Užice postalo prepoznatljivo na atletskoj mapi tadašnje Jugoslavije, Balkana, Evrope i sveta koja je osvojila brojne medalje, a pojedini oboreni rekordi još uvek traju. Romanović je bio predsednik i osnivač karate kluba „Student“ u Užicu, ostavio je trag u šahovskom klubu „Užice“ i KK „Sloboda“ kao član uprave.

Za trenera godine, Sportski savez Užice proglasio je Ivana Janjića, trenera FK „Jedinstvo – Putevi“ za ostvarene trenerske rezultate u fudbalu. Pet sezona predvodi klub koji sada ubedljivo drži prvo mesto u Zapadno-moravskoj zoni posle jesenjeg dela prvenstva. Igračku karijeru započeo je 2003. godine u užičkoj „Slobodi“, a potom je igrao u Crnoj Gori, BiH, Mađarskoj.

Posle 35 godina aktivnog delovanja u fudbalu, nagrada Sportskog saveza Užice za Ivana Janjića velika je i značajna.

– Nadam se da ću se u narednom periodu još više truditi da novim fudbalerima, mladim i onim malo starijim, prenesem svoje iskustvo na najbolji mogući način – ističe Janjić.
Za sportistu osoba sa invaliditetom proglašen je Admir Duraković za sportske rezultate postignute u rukometu za osobe sa invaliditetom u zemlji i inostranstvu. Srpski reprezentativac, a kao lider i kapiten reprezentacije, Duraković je osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Kopenhagenu. Ekipa godine je Sportsko društvo gluvih, a nagradu za životno delo dobio je Slobodan Milivojević za dugogodišnji stvaralački rad u rukometu.

Udruženje sportskih novinara Užice nosilac je nagrade Sportskog saveza Užice za pomoć u razvoju sporta u protekloj godini, dok je Igor Andrić, autor filma „Gen brzine“, zaposlen na TV5, dobitnik nagrade za stručni rad u sportu. Andrićev film je prikazan na nekoliko značajnih festivala sportskog filma.

Igor Andrić kaže da mu nagrada izuzetno znači, jer dolazi iz njegove sredine, od Sportskog saveza i Grada Užica, ali je ona i veliki podstrek za dalji rad. Zahvalio se svojoj TV5 i porodici Vesnić koji su bili otvoreni za snimanje filma. Prema Andrićevim rečima, užički sportisti i sportski radnici od najmlađih do najiskusnijih, velika su inspiracija kako za buduće sportiste, tako i za radnike u sportu. Planova za nove filmove Andrić ima, a šta će od toga uspeti da realizuje, vreme će pokazati.

Predsednik Upravnog odbora Sportskog saveza Užice, Nedeljko Milosavljević, pozdravljajući prisutne, podsetio je da Sportski savez okuplja više od 90 klubova i sportskih udruženja sa oko 6.500 registrovanih sportisata u koji se takmiče u više od 30 sportskih grana. Milosavljević se zahvalio svim sportistima za postignute rezultate u ovoj i poželeo im još veće uspehe u narednoj godini.

Gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević, pozdravila je prisutne i čestitala nagrađenim sportistima.

– Svaka vaša medalja, nagrada i priznanje naš je dodatni motiv da radimo još više i bolje, da ulažemo u sportsku infrastrukturu, da radimo na unapređenjeu kako profesionalnog tako i školskog i rekreativnog sporta. Grad Užice finansijski podržava i sportske klubove i organizacije i svake godine izdvoji sve više i više sredstava. Mogu sa ponosom da kažem da podržavamo veliki broj sportskih manifestacija i da ćemo to raditi i u budućnosti. Naredne, 2024. godine, Grad Užice je nacionalna prestonica kulture, ali, rekla bih i prestonica sporta. Upravo, svi zajedno, trebalo bi da dočekamo sportiste i da budemo domaćini 59. MOSI igara – rekla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

U okviru programa dodele nagrada Sportskog saveza Užica prikazan je i promotivnih film 59. MOSI igara kojima će domaćin biti Užice naredne godine.

ДОБИТНИЦИ

               ХХXIХ НАГРАДЕ СПОРТСКОГ САВЕЗА УЖИЦЕ ЗА 2023.годину

1 АУТОМОБИЛСКИ СПОРТСКИ КЛУБ “ВЕСНИЋ”

– За остварене екипно најбоље резултате у 2023. години – ЕКИПА ГОДИНЕ

2. СЛОБОДАН РОМАНОВИЋ

– За дугогодишњи стваралачки рад у АТЛЕТИЦИ  – ЖИВОТНО ДЕЛО

3. МИЛОВАН ВЕСНИЋ

–  За истакнуте спортске резултате постигнуте у аутомобилизму  у нашој  земљи и иностранству –

СПОРТИСТА  ГРАДА УЖИЦА ЗА 2023. ГОДИНУ

4  ИВАН ЈАЊИЋ

– За остварене врхунске тренерске резултате у ФУДБАЛУ 2003.године – ТРЕНЕР ГОДИНЕ

5 УДРУЖЕЊЕ СПОРТСКИХ НОВИНАРА УЖИЦА

– За помоћ у развоју спорта у 2023.год.

6 КАТМАР ДОО СЕВОЈНО

за помоћ у развоју спорта у 2023.год.

7 БОЖИЋ НИКОЛА

За друштвено спортски рад – спортском раднику

8 ЈЕЛЕНА САВИЋЕВИЋ

За наставно васпитни рад  у 2023.години

9 ИГОР АНДРИЋ

За стручни рад у спорту – новинар

10 ТРИФУН СПАСОЈЕВИЋ

– За најбољег младог  перспективог  спортисту   ПИОНИРА града Ужица за 2023.годину и изванредне резултате које је постигао у  КИОШАРЦИ

11 ЈОВАНА ПЕЈИЋ

– За најбољу младу перспективну спортискињу ПИОНИРКУ града Ужица за 2023. годину и изванредене резултате које је постигла у КАРАТЕУ

12 ТАРА ТАДИЋ

– За најбољу  младу перспективну   спортискињу   КАДЕТКИЊУ града Ужица за 2023.годину и изванредне резултате које је постигла у ЖЕНСКОМ ФУДБАЛУ

13 ТРИПКОВИЋ МАТЕЈА

За најбољег младог перспективног спортисту КАДЕТА града Ужица за 2023. годину изванредене резултате које је постигао  у СТРЕЉАШТВУ

14 ГЛИБЕТИЋ САНДРА

– За најбољу младу перспективну спортискињу ЈУНИОРКУ града Ужица за 2023.годину и изванредне  резултате које је постигла у СТРЕЉАШТВУ.

           НАГРАДЕ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
15 АДМИР ДУРКОВИЋ

– За истакнуте спортске резултате постигнуте у рукомету  за особе  са  инвалидитетом  у нашој

земљи и иностранству –   СПОРТИСТА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ГРАДА УЖИЦА ЗА 2023. ГОДИНУ

16 СПОРТСКО ДРУШТВО ГЛУВИХ УЖИЦЕ

– За остварене екипно најбоље резултате у 2023. години – ЕКИПА ГОДИНЕ

17 СЛОБОДАН МИЛИВОЈЕВИЋ

– За дугогодишњи стваралачки рад у РУКОМЕТУ  – ЖИВОТНО ДЕЛО

            СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ:
18 ДЕЈАН ТОМИЋ

За остварене резултате у планинарству

19 ПЛАНИНАРСКО ДРУШТВО РУЈНО

– За истакнуте резултате у планинарству

20 СПОРТСКО УДРУЖЕЊЕ КАПЕТАНОВИНА 3 Х 3

За истакнуте резултате у баскету 3 х 3

21 НИКОЛА ОТАШЕВИЋ

За остварене резултате у кошарци

22 БОГОЉУБ МАРКОВИЋ

– За остварене резултгате у кошарци – младе наде

23 ЗАРИЋ ВАЛЕНТИНА

За остварене резултате у кошарци – младе наде

24 ДР.ЗОРАН ДИМИТРИЈЕВИЋ

– За дугогодишњи рад у спорту

25 МАЈА АЛЕКСИЋ

за освојено 2. место на Светском првенству одбојка жене

26 ПРВА ОШ КРАЉ ПЕТАР II

Најбољe пласирана школа на такмичењу ОСИУРС-а 2022/2023

27 УЖИЧКА ГИМНАЗИЈА

Најбоље пласирана школа на такмичењу ОСИУРС-а 2022/2023

28 ЈЕЛЕНА САВИЋЕВИЋ

Најбољи професор на такмичњеу ОСИУРС-а 2022/2023. ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

29 БАЈИЋ ЈАСМИНА

– Најбољи професор на такмичењу ОСИУРС-а 2022/2023. СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

30 ОСНОВНА ШКОЛА “АЛЕКСА ДЕЈОВИЋ”

за освојено ТРЕЋЕ место на такмичењу ОСИУРС-а 2022/2023. Основне школе у БАСКЕТУ 3 х 3

31 ОСНОВНА ШКОЛА “НАДА МАТИЋ”

За освојено ТРЕЋЕ  место  на такмичењу ОСИУРС-а 2022/2023 Основне школе у АТЛЕТИЦИ

32 ТАМАРА АВРАМОВИЋ

Најбоља ученица учесница на такмичњњу ОСИУРС-а 2022/2023 Медицинска школа КУГЛА 2 место

33 НОВАК ДАМЈАНОВИЋ

најбољи ученик учесник на такмичењу ОСИУРС-а 2022/2023 ОШ “Нада Матић” ВИС 2 место

 

                                                                                    СПОРТСКИ САВЕЗ УЖИЦЕ