Pocetna Kultura Korak biblioteke br. 8

Korak biblioteke br. 8

168
0
Podelite

Ovogodišnji broj časopisa je zadržo ustaljene rubrike, objavljljen je u štampanom i onlajn izdanju kao i prethodni brojevi, takođe je pohranjen u Repozitorijumu za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije. Narodna biblioteka Užice je obezbedila indeksiranje časopisa u Srpskom citatnom indeksu.

U 2023. godini navršilo se 10 godina od smrti zavičajnog autora, bibliotekara i direktora biblioteke Ivana Ršimovića, tim povodom je u ovom broju priređena njegova bibo-bibliografija. U rubrici Bibliografije objavljen je drugi deo bibliografije Ljubiše R. Đenića koji se odnosi na njegove priloge u lokalnom listu Vesti u periodu od 1952. do 1982. godine. Narodna biblioteka Užice je primila značajan poklon od sugrađanke Nede Zdravković sa Novog Zelanda oko 400 knjiga na stranim jezicima među kojima ima i retkih i neobičnih izdanja. Rad posvećen ovoj zbirci sadrži i katalog iste. U rubrici Iz prošlosti se može čitati o nastanku i razvoju jagodinske biblioteke i o najstarijem medicinskom časopisu Srpskog lekarskog društva kod nas Srpski arhiv za celokupno lekarstvo. Prvi broj časopisa objavljen je 1874. godine, a u njemu su objavljivali ugledni lekari i drugi domaći i strani stručnjaci iz srodnih naučnih oblasti. Časopis je donosio priloge o savremenim trendovima lečenja, dijagnostici, kao i o organizaciji medicinske struke, sanitarnoj kontroli, stomatologiji, biomedicini i farmaciji kod nas i u svetu.

Savremena bibliotečka praksa u ovom broju se bavi podsticanjem čitanja kod dece kroz projekte sa ekološkim temama kao i temama iz kulturne istorije zavičaja. Važnu ulogu u podsticanju čitanja imaju svakako školski bibliotekari, a da bi bolje odgovorili izazovu razmatraju se mogućnosti njihovog stalnog stručnog usavršavanja. U savrmenoj bibliotečkoj praksi potrebno je posvetiti pažnju evidentiranju korišćenja građe i što realnijim statističkim prikazima jer se ti podaci mogu koristiti u marketingu bibliotečkih usluga. U rubrici se nalazi rad koji se bavi statističkim prikazom korišćenja dnevnih novina i adekvatnim rešenjem korišćenja dnevne štampe koju biblioteka ne koriči i ne čuva a koja ima stalne korisnike. Uspešna saradnja javne i crkvene biblioteke je opisana u radu Biblioteka Crkve Svetog Đorđa u Užicu. Rad govori o razvoju crkvene biblioteke u Užicu u Parohijskom domu i njenim fondovima i programima.

Istraživački rad se bavi sveobuhvatnom analizom nastanka i razvoja časopisa Medicus, naporima redakcije da održi kvalitet priloga i da indeksira časopis u našoj citatnoj bazi Biomedicina Servica, Srpskom citatnom indeksu i svetskim bazama EMBASE/Excerpta Medica i IC-Index Copernicus. Izdavač časopisa je Medicinski fakultet u Kragujevcu koji je objavljivao istraživačke i stručne radove iz biomedicine. Rad biblioteka i bibliotekara u vreme pametnih telefona je predstavljen u radu nemačke autorke Irine Kritikou koji je preveden sa engleskog.

U prikazima su dati važni podaci o stručnim skupovima u Bjeljini i Rimu, a data su i četiri prikaza stručnih publikacija.

https://korakbiblioteke.biblioteka-uzice.rs/