Pocetna Društvo Javna rasveta u Užicu na 15 godina u javno-privatnom partnerstvu

Javna rasveta u Užicu na 15 godina u javno-privatnom partnerstvu

543
0
Podelite

Gradska skupstina Uzica dala je saglasnost na potpisivanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu za poslove na rekonsttrukciji i održavanju javne rasvete na period od 15 godina. Partner je firma PLC Interenergo doo Beograd sa članovima grupe, Smart energy investment KFT, ogranak SEI Beograd i Smart energy investment KFT Budimpešta. Ugovor je vredan oko 8 miliona evra, odnosno godišnja naknada partneru je 543.000 evra od strane grada Užica. Obaveza partnera je rekonstrukcija javnog osvetljenja od 3,7 miliona evra za zamenu sijalica LED svetiljkama.

Član Gradskog veća za budžet i finansije Miodrag Petković (SNS) kaže da je stanje javne rasvete u Užicu “duži niz godina nezadovoljavajuće, o čemu svedoče brojne zamerke Užičana i da su troškovi za utrošak struje veliki kao i troškovi održavanja koji bi rasli ukoliko se nešto ne preduzme i pokrenuta procedura javno-privatnog partnerstva kao najisplativijeg modela”. On je rekao da grad ne može da izdvoji skoro 4 miliona evra za rekonstrukciju javne rasvete i da lokalnoj samoupravi nije u interesu da uzima kredit uz kamatne stope koje nisu male, Takođe je rekao da gradu nije u interesu da otvara nova javna preduzeća, gde bi osnivač morao da investira novac u rekonstrukciju, obezbedi plate i druga davanja.

– Analiza projekta javno-privatnog partnerstva je pokazala da je ovo najisplativiji model za grad i građane Užica za racionalizaciju troškova i rekonstrukciju javne rasvete. U javnosti je bilo više priče u političkom smislu o javnoj rasveti gde nije izneta ekonomska argumentacija. Dobijena je saglasnost Vlade, odnosno Komisije za javno-privatno partnerstvo koje kontroliše ovakve projekte – navodi Patković uz podsećanje da je sprovedena procedura javne nabavke, a Gradska skupština većinom podržala potpisivanje ugovora. On ističe da javna rasveta Užica u “visokom procentu ne radi, ali da će grad u narednih 15 godina imati bolju i efikasniju javnu rasvetu sa minimum 98 procenata” dodajući i ekološku komponentu koja nije zanemariva.

– Sistem 48 je pokazao da najveći broj primedbi građana stiže na javnu rasvetu. Na to da svetiljke ne rade, nekad u čitavoj ulici, a ponekad svetle po danu…Imali smo nekoliko hiljada zamerki na rad javne rasvete u proteklih par godina ili 800 godišnje – iznosi Petković. Bez novembarskog računa za električnu energiju bez PDV-a trošak javne rasvete u Užicu iznosio je 115 miliona dinara za godinu dana što je uz popravke od 15 miliona ukupno 130 miliona, a da se uz rekonstrukciju javne rasvete očekuje da on u godini koja predstoji ne pređe 100 miliona dinara.

– Veoma je važno što će grad u narednih 15 godina kroz javno-privatno partnerstvo uštedeti 2,5 miliona evra. Uz nove cene električne energije verujem da će ta ušteda po grad biti i veća – dodaje on. Kaže da je model tako postavljen da “privatni partner ulaže 4 miliona evra u startu i da partner radi 15 godina na održavanju sistema uz garancije da će se smanjiti potrošnja struje primenom najsavremenije opreme na najmanje petinu sadašnje potrošnje što je ušteda na računima”.

Zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović (SNS) takođe smatra da će Užice u narednih 15 godina imati bolju javnu rasvetu i da će ostvariti uštedu električne energije sa 5.111.162 KW sa starom opremom na 997.000 KW godišnje.

– Nema bojazni da će izostati kontrola sprovođenja ugovora koju je Grad obezbedio kroz učešće u Nadzornom odboru u javno-privatnom partnerstvu – rekao je on.

Stručni konsultant Zoran Stipanović kaže da ugovor predviđa rekonstrukciju i održavanje javnog osvetljenja na 15 godina. – Privatni partner će zameniti sve svetiljke u sistemu javne rasvete i da je ta investicija je vredna 3.720.000 evra. U periodu od 15 godina privatni partner će održavati deo javnog sistema osvetljenja preuzimajući sve rizike, što znači ugrađene svetiljke će imati određene kvarove i nedostatke, a partner će to sve održavati u okviru troškova koji su predviđeni ponudom i koji se neće povećavati u trajanju od 15 godina – dodaje Stipanović. Kaže da “sve troškove rizika koji će nastati na sistemu snosi privatan partner, a od toga kako će se odnositi prema sistemu moći će da koriguje svoje troškove, odnosno svoje prihode i grad neće trpeti posledice”.

– Svetiljke su projektovane da rade 100.000 radnih sati što znači 25 godina radnog veka, i da će posle isteka ugovora biti funkcionalne još 10 godina – naveo je Stipčević koji je ponovio da je zamena sijalica i održavanje za 15 godina jeste ugovor vredan 8 miliona evra, a do sada je bio oko 10 miliona evra bez rasta cena električne energije – skreće pažnju Stipanović. On negira da će zamenu oko 9000 sijalica javne rasvete u Užicu građani plaćati 1000 evra po komadu , jer “sistem javno-privatnog partnerstva ne kaže kupujemo svetiljku i menjamo. Ovaj model podrazumeva da se u ceni podrazumeva i ulaganje privatnog partnera, troškove finansiranja i troškove održavanja kao i rizike”.

Protiv ovog ugovora bili su opozicioni odbornici stranke Zavetnici, Zdrave Srbije (ZS) i Užičke odbrambene lige (UOL).