Pocetna Politika Bez glasova Zavetnika i Zdrave Srbije javna rasveta u partnerstvu

Bez glasova Zavetnika i Zdrave Srbije javna rasveta u partnerstvu

413
0
Podelite

Opoziciona stranka Zavetnici kao ni Zdrava Srbija nisu podržali potpisivanje ugovora o javno privatnom partnerstvu na rekonstrukciji i održavanju javne rasvete u Užicu na rok od 15 godina. U obrazloženju ugovora na sednici je rečeno da će grad godišnje plaćati 543.000 evra za održavanje i da će zamena sijalica odnosno rekonstrukcija sistema koštati 3,7 miliona evra, što je ukupno 8 miliona evra, a u pitanju je 9.900 sijalica javne rasvete i njihova zamena LED svetiljkama,

Odbornik Zavetnika Vladan Virijević tražio je na početku sednice Gradske skupštine Užica na kojoj je data saglasnost za potpisivanje ugovora o javno-privatnom partnrstvu da se ova tačka skine sa dnevnog reda, jer je ugovor štetan za budžet i građane Užica i podseća da je ova stranka vodila kampanju godinu dana kao i većina opozicije da se on ne usvoji.

– Ostali smo verni sebi i zalaganju, jer smo se od starta, od početka sklapanja ugovora koji se pokazuje kao štetan. Šta možemo videti iz ugovora i čega smo svedoci? Projekat je vredan 10 miliona evra, odnosno 8.145.000 evra na konto uštede električne energije. Međutim zaboravljaju jedan drugi podatak da je koštanje samo jedne sijalice 379 evra, a plus 600 evra košta održavanje, odnosno samo zamena te jedne sijalice što je apsurd i visoka naknada privatnom partneru – smatra Virijević. On podseća da je za tender iz prošle godine u decembru nažalost većina odbornika vlasti glasala, Cifra za tender bila 8.138.000 evra, dok u ugovoru čije je potpisivanje izglasano piše 8.145.000 evra što je sedam hiljada evra neslaganje što je potvrdio i stručni konsultant Stipanović na sednici priznanjem da je napravljena greška, dodaje on.

– Tražili smo povlačenje ugovora, jer za šta su odbnornici glasali u decembru prošle godine kada je cifra izmenjena? – upitao je Virijević uz najavu dalje borbe protiv ovog ugovora koji su kako je rekao odbornici većine predvođeni SNS-om usvojili na štetu građana.

Odbornici Zdrave Srbije nisu glasali za predlog javno-privatnog partnerstva za održavanje javne rasvete u užičkoj skupštini. Na proteklim parlamentarnim izborima ova stranka nastupila je u koaliciji sa SNS-om. Odbornik Avram Ilić (ZS) podseća da se Zdrava Srbija javno-privatnom partnerstvu u vezi javne rasvete protivi već godinu dana.

– Iskreno se nadam da će nas vreme demantovati i da će vreme koje predstoji pokazati da je to dobar ugovor za grad. Iskreno se nadam da smo sa našim dosadašnjim viđenjem ugovora pogrešili – naveo je Ilić.