Pocetna Ekonomija Impol Seval: Pozitivni signali

Impol Seval: Pozitivni signali

566
0
Podelite
Foto: Impol Seval

– Prošla poslovna godina, nije bila tako dobra kao prethodna, ali ne možemo biti ni nezadovoljni. Finansijski rezultat biće pozitivan, imaćemo nekoliko miliona evra neto dobiti što je znatno manje u odnosu na prethodnu godinu, ali imajući u vidu geopolitičku situaciju u svetu, kao i ekonomsku situaciju u Evropi i svetu, mislim da je ovo zadovoljavajuće – izjavio je Ninko Tešić, generalni direktor „Impol Sevala“ Valjaonice aluminijuma Sevojno.

Prema rečima Ninka Tešića, u prošloj godini ispunjeni su planovi koji se odnose na standard zaposlenih, ali i investiranja.

– Isplatili smo trinaestu platu, odnosno, poslovnu stimulaciju u visini jedne prosečne zarade svakog zaposlenog. Sa tom isplatom u decembru, prosečna neto zarada zaposlenih bez menadžmenta u 2023. godini je 1.050 evra po radniku što smo želeli i čemu smo težili – istakao je Tešić.

Tokom prošle godine bilo je problema u poslovanju. Prodaja je bila loša zbog čega su proizvodni kapaciteti „Impol Sevala“ od maksimalno raspoloživih bili korišćeni na nivou od oko 70 odsto.

– Neke naznake u ovom momentu su dobre. Prodaja u novembru bila nam je izuzetna i bolja od prosečnih prodaja koje smo realizovali na mesečnom nivou u poslednjih 17 meseci. Decembar je, takođe, bio veoma dobar, a obezbeđena je i proizvodnja u januaru na nivou plana. Nadam se da će se ovakav trend nastaviti i održati. Videćemo. Ne smemo ni mnogo da se radujemo, ali je činjenica da ima i pozitivnih signala – rekao je Ninko Tešić.

Ostvarenje proizvodnog plana za prošlu godinu niže je za oko 15 odsto.

– Ni 2022. godina nije bila sjajna što se tiče proizvodnje, jer smo i tada kao i u prošloj imali problem sa tržištem, sa prodajama, kao i drugi u svetu i u Evropi. Međutim, bila je cenovno dobra, a imali smo i dobru cenu energenata pa smo ostvarili neto dobit od 24 miliona evra. Ali prošle, 2023, recimo, za prvih 11 meseci u odnosu na isti period prethodne godine, trošak za energente (gas i struja) veći nam je za 4,3 miliona evra što se direktno odražava na dobit. Tokom prošle godine nije došlo do oporavka cena prerade i one su još uvek na niskom nivou. Međutim, dobro je da je prodaja počela da raste, pa ćemo gledati da preko obima prodaje u ovoj godini napravimo što je moguće bolji rezultat. Što se energenata tiče, u Evropi imamo situaciju stabilizacije, energenti se u količinama nabavljaju lakše i cene su niže, ali taj pad se na našem tržištu nije ostio što je logično, jer smo imali izuzetno nisku cenu u 2022. godini u odnosu na Evropu. Sada se mora malo lečiti bilans Elektroprivrede i Srbija gasa. Ipak, i pored toga što imamo znatan rast cena energenata one su u Srbiji još uvek u odnosu na većinu evropskih zemalja niže – rekao je Tešić i istakao:

– Ova godina počinje sa većim optimizmom nego prošla. Imamo obezbeđenu proizvodnju za januar, cena energenata je do 1. aprila garantovana. Nadam se da će biti bolje.
„Impol Seval“ ima određenih unutrašnjih problema koji opterećuju poslovanje i da bi oni bili rešeni, od početka ove godine biće preduzete određene mere. Naročito je izraženo veliko odsustvo radnika po osnovu bolovanja. Inače, u ovom trenutku kompanija ima oko 555 zaposlenih.

– Bolovanje nam je veliki problem tako da ćemo početi da primamo radnike kako bismo obezbedili četvorobrigadni sistem, jer ako bismo sad počeli da radimo punom parom, jednostavno, ne bismo imali dovoljno ljudi.