Pocetna Čajetina Jedini konzervans so

Jedini konzervans so

249
0
Podelite

Mlekara “Naša Zlatka” iz Krive Reke jedina je u Srbiji koja ima sertifikate za proizvodnju organskog mleka i mlečnih proizvoda. Njenih 11 kooperanata predaje organsko kravlje mleko odvojeno od dana kojima se predaje mleko konvencionalne proizvodnje

Direktor “Zlatiborskog Eko agrara” u okviru koga posluje “Naša Zlatka” Marko Marić kaže da trenutni kapaciteti omogućavaju preradu do 3000 litara dnevno, od čega 1000 litara organskog mleka.

– U budućoj ponudi imaćemo organsko mleko i mlečne proizvode i stavljamo akcenat na organsku proizvodnju. Nismo odstupili od tradicije i proizvodnje belog mrsa sira i kajmaka – kaže Marić i dodaje da je važan uslov sertifikacije da se organsko mleko ne meša sa drugim mlekom prilikom prijema i zato se vrši različitim danima. A da bi u “Našoj Zlatki” pratili organsku proizvodnju pridržavaju se strogih pravila koje propisuju sertifikacione kuće kao i njihovi kooperanti.

Tehnolog Milica Kuzeljević kaže da je “jedini konzervans koji koriste so kao i zahtev je da se ne meša organsko i konvencionalno mleko, tako da jednog dana imaju prijem organskog, a drugog konvencionalnog mleka u mlekari”.

Jedan od kooperanata koji ističe da su prednosti organske proizvodnje evidentne i po otkupnoj ceni mleka jeste i Milan Marjanović iz Mušveta koji podseća na period konverzije uz reči da je ipak video sam da će sve biti dobro. – Posebno kada je krenula isplata mleka od 95 dinara za litar plus premija od države koja je veća za 40 odsto, organsko mleko izlazi na 120 dinara. Premija po kravi je 55.000 dinara, za biljnu proizvodnju 63.000 po hektaru i to je dobro – priča Marjanović.

Interesovanje za proces konverzije i prelazak na organsku proizvodnju mleka ne jenjava i “Zlatiborski Eko agrar” ima kandidate koji će u proces sertifikacije procesa ući ove godine.