Pocetna Društvo Nadina dobrota se deli u tišini

Nadina dobrota se deli u tišini

1097
0
Podelite

Za dva ipo meseca Nada Obradović, preduzetnica iz Užica uspela je da svom mladom radniku Nikoli Čoliću i njegovoj porodici obezbedi topli dom

U brojnim akcijama na različite načine prikuplja se pomoć za najugroženije, a Nada Obradović, preduzetnica iz Užica rešila je da sama pomogne, sa željom da Nikola Čolić živi u normalnim uslovima. U porodici Čolić iz Potpeća kod Užica žive Nikola, njegova majka i nepokretna baka. Pre godinu ipo dana počeo je da radi u Nadinoj firmi, prvo u hladnjači, a zatim u prodavnici. Pokazao se kao kao vredan radnik, a njegovu muku niko nije mogao da primeti.

Nada je sasvim slučajno saznala krajem septembra u kakvim uslovima Nikola živi kada ga je jednog dana posle posla odvezla do kuće.

– Pitala sam ga, gde ti živiš? Videla sam trošnu kuću sa urušenm krovom. U kući su bili otpali plafoni i voda je tekla niz zidove. Sa suprugom i sinom sam se dogovorila da bar kuću ukrovimo pre zime. Zato smo prvo kuću nadzidali i stavili krov, a zatim izolaciju i fasadu. Kada smo došli do unutrašnjeg dela tek tada su počeli da se „otvaraju“poslovi za koje su trebala dodatna sredstva- priča za „Vesti“ Nada Obradović.

Ona nije očekivala da će se u ovu priču uključiti i drugi ljudi, a svi majstori i radnici bili su zatečeni uslovima u kojima su Čolići živeli. Nastavili su sa radovima na sređivanju zidova i plafona, a onda i unutrašnjih radova na instalacijama i opremanju. Neki su za radove naplatili deo sredstava, drugi koji su želeli da pomognu da se što pre završi naplaćivali su samo materijal. Kada bi im Nada objasnila o čemu se radi firme i pojedinci su sami donirali materijal ili sredstva koliko je ko mogao. Iako ni od koga nije ništa očekivala, svima duguje veliku zahvalnost na pomoći koji su pružili Nikoli. Naravno bilo je i onih koji su svoj rad naplatili.

– Za sve mi je bila potrebna pomoć majstora koje je teško obezbediti odmah, pa su mi mnoge firme i pojedinci izašli u susret. Drago mi je i što su neke firme koje su roditelji vodili, sada nasledila deca i nastavila njihov posao. Nije bilo firme kojoj sam se obratila, a da se nisu odazvali. Pored užičkih, sevojničkih odazvala se i firma Maxima iz Lučana koja je omogućila materijal za završetak spoljnih radova na kući – navodi naša sagovornica.

Urađeno je i grejanje za celu kuću zahvaljujući donaciji Zanatskog centra Andrić tako da se Nikola prvi put ogrejao za svojih 20 godina. To je za svaku pohvalu, istakla je Nada.Svi radovi na kući i kompletno opremanje završeni su za dva ipo meseca.

– Izuzetno je važno da svi koji su pomagali niko nije gledao da li će to biti u radu, materijalu, novcu, kućnim aparatima…Puno njih se odazvalo tako da bih želela svima da se zahvalim, kao i predstavnicima Grada Užica i porodici Jevtović koji me podržavaju u različim akcijama.Mi u gradu treba da znamo kako pojedine porodice žive i koliko možemo da im pomognemo.

I dok pokazuje fotografije kuće od pre i posle završetka radova nije joj svejedno, pokazujući kako su izgledali dnevni boravak,soba, kupatilo…

Nedavno je Nada u znak zahvalnosti prijateljima i svima koji su na neki način pomagali organizovala ručak na kome je proslavljen i Nikolin 20. rođendan.

– Mi smo samo pokušali da mu na neki način nadoknadimo te godine, da zaboravi teške uslove u kojima je odrastao. Narod kaže da je najvažnije da se „mirno spava i da se dobro dobrim vraća“, ističe Nada.
Ona navodi da je imala teško detinjstvo i da je život nije mazio, pa možda otuda njena potreba da pomaže drugima. Kako kaže ima mnogo sličnih slučajeva i tužno je što se često od njih “okreće glava“.

Ovo je sada završeno, ali dodaje da ima još jedna kuća pod Drežničkom gradinom, pa se nada da će tokom ove godine bar malo pomoći i tom mladiću. Jer ako čovek želi da pomogne to će i ostvariti, zato što ima ljudi koji prepoznaju humanost i dobrotu.

Dodajmo, da je Nada Obradović i predsednica Udruženja „Mitropolit Josif Cvijović“ iz Drežnika i da je pomagala u obnavljanju stare škole, uvođenju grejanja u drežničku osnovnu školu, obnovu muzejske postavke… Godina pruža pomoć za obnovu i uređenje verskih objekata ne samo u Užicu nego i drugim opštinama.

Upitana šta je njena želja, odgovara da se konačno završi Banovski put koji spaja Drežnik, Požegu i Arilje u dužini 1,8 kilometara koji pripada opštini Požega. Za tu deonicu sama je finasirala projekat 2020.godine sa 297.000 dinara, uz obećanje predsednika opštine da će posle toga put biti urađen. Tek dve godine kasnije 2022. godine kako joj je rečeno projekat je predat ministarstvu. Nema saznanja da je projekat odobren, ali taj put još uvek nije urađen.