Pocetna Kultura Fotografije iz 1913. godine svedoče o našem Kosovu i Metohiji

Fotografije iz 1913. godine svedoče o našem Kosovu i Metohiji

251
0
Podelite

Izložba fotografija „Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine“ otvorena je u Istorijskom arhivuUžice. Izložba je organizovana povodom Sretenja

– Dana državnosti Srbije, u saradnji užičkog Arhiva i Grada Užica sa Arhivom Kosova i Metohije, Domom kulture „Gračanica“ i Galerijom umetnosti Priština. Postavku čini 80 fotografija su čiji autori su Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Kosova i Metohije, Goran Sudimac i Predrag Stojković, arhivisti. Sve fotografije u boji koje su korišćene na izložbi su iz Muzeja Albera Kana koji se nalazi u blizini Pariza i snimljene su 1913.godine.

Direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Marković istakao je da ispod svake fotografije potpisana je Srbija kao mesto na kome su ove fotografije sačinjene 1913.godine.

– Za nas Srbe Kosovo ima zvezde i mi dobro znamo kako se ta sazvežđa zovu i zato se zahvaljujem predstavnicima sa Kosova i Metohije što su nam to sazvežđe u Užicu priredili-naveo je Marković.

Zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović podsetio je da lep povod je da se na Sretenje sretnemo sa sećanjem na vreme začetka novovekovne srpske države, ali i upoznamo sa životom naših predaka u nekim drugim vremenima na prostorima koje doživljavamo na poseban način.

– Izložba nam otkriva mnogo detalja o životu običnih ljudi na Kosovu i Metohiji i duhu vremena na početku 20.veka.Svaka fotografija vredi više od milion reči baš zato što su na njima uhvaćeni trenuci oskudice, bosonog detinjstva, teškog života ali i probuđene nade naroda u tek oslobođenoj Srbiji-rekao je Stojadinović.

Marko Marković, direktor Arhiva Kosova i Metohije i koautor izložbe naveo je da su fotografije na izložbi za sve nas od izuzetne važnosti i značaja. Podsetio je da Alber Kan kao bogat i uspešan čovek želeo je da upotrebi svoj novac u plemenite stvari kako bi ga čitavo čovečanstvo zapamtilo.

– Poslao je najbolje fotografe toga vremena u čitav svet, da oni donesu ono što njihovo „oko“ objektiva smatra da je najlepše i najdragocenije. Jedan od njegovih fotografa Ogist Leon 1913.godine posetio je Kraljevinu Srbiju, a najveći deo vremena proveo je na prostoru Kosova i Metohije.

Prvo je fotografisao Prištinu, zatim Gračanicu, Lipljan i Prizren.Ove fotografije su u skladu sa pisanim istorijskim izvorima. Priština je do oslobođenja bila obična turska kasaba, a zatim u nju ogromna sredstva ulaže Kraljevina Srbija. Samo može da se pretpostavi kakav je utisak na fotografa Leona ostavila posle siromaštva koje je video veličanstvena Gračanica. A onda i u Lipljanu gde fotografije svedoče ko je živeo na tom prostoru u to vreme-naglasio je Marković..

On je dodao da ubedljivo najači utisak na fotografa ostavio je carski grad Prizren, gde je najviše fotografisao. Po narodnoj nožnji možemo videti ko je sve činio stanovništvo i da je bilo najviše Srba, zatim Turaka,Jevreja i Roma, a tek posle dolaze neki drugi. Danas, nažalost, imamo samo po desetak Srba u Prištini i Prizrenu- objasnio je Marković.

Dragocenu izložbu za srpsku istoriju i kulturno nasleđe u užičkom Istorijskom arhivu otvorila je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine. Ona je istakla da su autori izložbe odabirom fotografije uspeli da prikažu građanima novooslobođene gradove i sela na prelazu iz Osmanskog carstva u Kraljevinu Srbiju.

– Kroz mnogo prikazanih detalja iz života lokalnog stanovništva ponovo su oživeli Priština, Prizren, Gračanica i Lipljan ovog doba. Fotografije su napravljene pre tačno 111 godina a kroz njih provejava jedna od suštinskih karakteristika srpskog naroda, a to je naš slobodarski duh-istakla je Vujović.

Istorija nas uči da u svakoj borbi koja nam predstoji samo ujedinjeni i istrajni možemo da ostvarimo ciljeve u najboljem interesu svih nas. Zato su važne fotografije koje su 1913.godine zabeležene jer nam omogućavaju razumevanje ovog podneblja, zaključila je ministarka Vujović.

Izložba fotografija „Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine“ od 16. februara biće na Trgu partizana kako bi je video što veći broj građana u narednih mesec dana.