Pocetna Čajetina Apel iz čajetinskog Štaba za vanredne situacije za prevenciju od požara

Apel iz čajetinskog Štaba za vanredne situacije za prevenciju od požara

268
0
Podelite

Od početka februara na teritoriji Republike Srbije evidentiran je povećan broj požara na otvorenom prostoru u odnosu na isti period prošle godine.

Požari na otvorenom prostoru karakteristični su po tome da se brzo šire i zahvataju velike površine i samim tim predstavljaju veliku opasnost po građevinske objekte, objekte infrastrukture i šumske komplekse u smislu izazivanja velike materijalne štete a isto tako predstavljaju realnu opasnost po život i zdravlje građana

Na lokalizaciji i likvidaciji požara na otvorenom prostoru samo u toku meseca februara angažovan je veliki broj pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica što utiče na smanjenje mobilnosti za reagovanje na ostalim vanrednim događajima i stvaranje velikih materijalnih i finansijskih troškova MUP-a Republike Srbije.

U narednom periodu kada se očekuje povećan broj turista na Zlatiboru kao i period kada se vrše radovi na uređenju seoskih imanja i poljoprivrednih parcela podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru i da je za to zaprećena novčana kazna u iznosu od 300.000,00 din. do 1.000.000,00 din za pravna lica kao i 10.000,00 din za fizička lica. Takođe istim zakonom predviđeno je i da je zabranjeno paljenje vatre u šumi kao i na udaljenosti od 200m od ruba šume i za to je zaprećena novčana kazna ukoliko se ova zakonska odredba ne poštuje u iznosu od 10.000,00 din do 50.000,00 din za fizička lica.

Iz Štaba za vanredne situacije Opštine Čajetina apeluju na građane da budu odgovorni i da poštuju zakonske odredbe o zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru.