Pocetna Arilje Donacija opreme za DVD Užice

Donacija opreme za DVD Užice

248
0
Podelite
Foto: FB RAŠ Omorika

Dobrovoljno vatrogasno društvo Užice dobilo je dva kompleta opreme za gašenje šumskih požara od Regionalne asocijacije vlasnika privatnih šuma “Omorika”. Ugovori o donaciji su potpisani u Vatrogasnom domu Požega, a opremu su dobila pored užičkog i dobrovoljna vatrogasna društva Arilje, Kadinjača i Požega. Ukupno je uručeno deset kompleta opreme za četiri DVD-a iz Zlatiborskog okruga.

Sredstva za nabavku opreme obezbedila je Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma “Omorika” putem javnog konkursa kod Uprave za šume.

Komplet opreme sadrži: kombinezon za šumske požare, naprtnjaču, zaštitne cipele, zaštitne rukavice i zaštitni šlem.Kako je najavljeno uspešna saradnja biće nastavljena u narednom periodu i sa ostalim dobrovoljnim vatrogasnim društvima kako bi dobila preko potrebnu opremu.

Iz Regionalne asocijacije privatnih šuma (RAŠ) navode da prevencija kaznenih dela u šumarstvu i uključivanje civilnog društva i građana u procese donošenja planskih dokumenata zahteva tesnu saradnju između organizacija civilnog društva.

S obzirom da je tema kojom se bave vezana za šume, dobrovoljna vatrogasna društva su među najvažnijim udruženjima jer okupljaju građane koji štite šumu od požara, onda kada sva preventiva zakaže. Plan zaštite od požara je deo svake Osnove gazdovanja šumama pa je važno da DVD maksimalno budu uključena u procesu izrade ovih planova.

Za svaki kubik posečenog drveta vlasnik privatne šume ili korisnik državne šume dužan je da na ime takse za posečeno drvo uplati u Budžetski fond za šume iznos od oko 2 evra. Od uplaćenog novca 70 odsto je prihod republičkog budžeta, a 30 odsto ovako uplaćenog novca je prihod budžeta lokalne samouprave gde je drvo posečeno.

Foto: FB RAŠ Omorika

Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svake godine raspisuje javni konkurs na koji mogu da se jave udruženja vlasnika privatnih šuma i konkurišu za sve vrste radova od pošumljavanja, preko mera nege i zaštite od štetočina, do izgradnje puteva i uređanja vodozahvata ili nabavke opreme za gašenje šumskih požara.

Na ovoj konkurs mogu se javiti samo udruženja šumovlasnika. Udruženja iz Zlatiborskog okruga do sada su napravila preko 50km šumskih puteva iz ovih sredstava. RAŠ “Omorika” je učestvovala na konkursu 2023. godine i dobila 900.000 dinara za nabavku 10 naprtnjača i 10 kompleta zaštitne opreme za vatrogasce, koje je ugovorom o ustupanju na korišćenje predala u četiri DVD-a iz Zlatiborskog okruga i to za DVD Užice, Požega, Kadinjača i Arilje.