Pocetna Čajetina Sve veće interesovanje za “Zlatkin” organski sir i kajmak

Sve veće interesovanje za “Zlatkin” organski sir i kajmak

446
0
Podelite

Organski proizvodi mlekare “Naša Zlatka” iz Krive Reke privukli su pažnju posetilaca i na ovogodišnjem Sajmu suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, koja traje preko dve decenije.

Uz dobru pršutu, slaninu, kobasicu, ovčju stelju, slaninu i čvarke turisti su mogli da probaju i kvalitetne sireve i kajmak ove mini mlekare na koju su Zlatiborci jako ponosni, posebno na organske proizvode.

Pored organskog mleka izloženi su organski sir i kajmak, koji od početka godine predstavljaju sasvim novu ponudu na tržištu mlečnih proizvoda u Srbiji i na samom poečetku imaju dobru prođu.

Milica Kuzeljević, tehnolog mlekare “Naša Zlatka” podseća da su krajem prošle godine dobili sertifikat za organsko mleko, sir i kajmak.

– Ostali smo dosledni tradiciji i kao jedini konzervans koristimo so. Našli smo tržište u Beogradu, ali širimo se i u unutrašnjosti. Kako više bude zaživela svest o organskoj hrani tako će i plasman širiti – priča Milica koja objašnjava da mlekara različitim danima prima konvencionalno od organskog mleka.

– Kada sirovina dođe, pasterizuje se na 95 stepeni, za kajmak kasnije se vraća i to mleko se siri. Mleko nastalo organskom ishranom krava tokom prerade nema nikakvih drugih dodataka osim soli, tako da je mogućnost alergije smanjena na minimum u organskim mlečnim proizvodima – dodaje Kuzeljević uz podatak da dnevno prerade oko hiljadu litara organskog mleka.

Direktor Zlatiborskog Eko agrara pod čijim krovom posluje mlekara, Marko Marić potvrđuje da je interesovanje za “Zlatkine” organske proizvode veliko s obzirom da je sertifikat dobila u decembru prošle godine. Kaže da su prošla nepuna tri meseca rada, da je marketing proizvoda u povoju i da kada dobiju “zamajac” plasman će biti na višem nivou.

– Kao prerađivači više smo nego zadovoljni s obzirom na odziv koji nas prati na tržištu i uveren sam da plasman može ići samo napred – dodaje Marić i ističe da su pravilnici za organsku proizvodnju vrlo strogi i jasni i da samo ono što je dozvoljeno u preradi to se i koristi poput sirila i soli što je u stvari tradicionalna proizvodnja sira i kajmaka na Zlatiboru.