Pocetna Društvo Predstavljena programska knjiga Užice – Prestonica kulture Srbije 2024.

Predstavljena programska knjiga Užice – Prestonica kulture Srbije 2024.

1785
0
Podelite

Grad Užice će 21.marta preuzeti titulu Prestonice kulture Srbije 2024.godine i tog dana biće održano svečano otvaranje u 20 časova na Trgu partizana. Na svečanosti sa više od 130 izvođača nastupiće Simfonijski orkestar i hor RTS-a, Dejan Petrović i KUD“Ere“.

Tim povodom predstavljen je vodič kroz program koji tokom godine obuhvata preko 200 kulturnih sadržaja. Svi infrastrukturni projekti i kulturne manifestacije biće realizovani uz podršku Ministarstva kulture i GradaUžica.

Posle svečanog početka godine kulture najavljeno je da će 22.marta biti održan koncert grupe Galija, a 23.marta nastupiće grupa Van Gog.

Dr Jelena Raković Radivojević predstavljajući programsku knjigu rekla je da smo -na korak od preuzimanja jedne od većih titula u istoriji našeg grada-Užice-Prestonica kulture Srbije 2024.godine. Ponosno hodajući tragovima kulturno-istorijskog nasleđa i zaostavštine naših predaka nastavljamo dalje putevima svetlosti.

Gradonačelnica je istakla da – ovaj veliki početak sa sobom nosi odgovornost, posvećenost, neizvesnost i puno izazova.Ali i veliki optimizam i nadu da započeto u sadašnjosti daje podstrek za budućnost.Naše Užice jeste bilo vekovima i ostaće posebno i spremno za novu eru kulture-.

Branislav Mitrović, koordinator i menadžer projekta Užice-Prestonica kulture Srbije naveo je da ovo je grad velike stvaralačke energije i ogromnog kulturnog potencijala, slobodarskog duha, vrednih i mudrih ljudi i da otvara novu eru u svojoj istoriji – eru kulture.

– Naši mudri preci su nas naučili da nijedan narod ne može biti srećan, niti može opstati ako nema kulturne vrednosti. Samo oni narodi koji imaju snažno kulturno jezgro preživljavaju velike političke, društvene, ekonomske pa i ideološke prepreke.

Program ćemo zajedno realizovati svesni da ceo grad mora da živi za ovaj projekat kroz afirmaciju energije zajedništva i znanja. Ovaj projekat nije vezan samo za kulturu nego i za obrazovanje, privredu, turizam….Pod kulturom podrazumevamo i način života jednog grada – istakao je Mitrović.

U godini prestonice obeležava se i 180 godina Crkve Svetog Đorđa, 185 godina Užičke gimnazije, kao i 195 godina postojanja i 140 godina zgrade u kojoj je Prva osnovna škola kralja Petra Drugog, kao i 220 godina od rođenja dobrotvora Ilije Nerandžića.

U programskoj knjizi navedeni su koncerti, predstave, izložbe, susreti, događaji… A na njenom prestavljanju nastupili su učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“i ansambl „Renesans“.