Pocetna Ekonomija Od jeseni novi obrazovni profil

Od jeseni novi obrazovni profil

341
0
Podelite

U Valjaonici bakra Sevojno održan je sastanak užičkih privrednika sa predstavnicima Kancelarije za dualno obrazovanje i NOK na kojem je bilo reči o uvođenju novog obrazovnog profila, radnog naziva tehničar za metalurške tehnologije u području rada geologija, rudarstvo i metalurgija, na zahtev privrednika. Učenici će moći već u narednoj školskoj godini da upišu ovaj obrazovni profil kako privreda ne bi čekala na mlade kadrove ove struke, koji su joj veoma potrebni.

Sastanku je prisustvovala dr Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje, predstavnici „Impol Sevala“ Valjaonice aluminijuma, MPP „Jedinstva“, „Prvog partizana“, užičke Tehničke škole, gradonačelnica Užica dr Jelene Raković Radivojević sa saradnicima.

Tim povodom, dr Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje izjavila je da je za uvođenje novog obrazovnog profila potekla snažna inicijativa iz oblasti metalurgije od velikih i značajnih srpskih kompanija ne samo iz Užica, već i iz Kragujevca, Bora, Metalurško – tehnološkog fakulteta u Beogradu, Tehničkog fakulteta u Boru.

– Za veoma kratak period uspeli smo da izradimo jedan novi standard, tehničar za metalurške tehnologije, uz ekspertizu iz relevantnih kompanija koje čine žilu kucavicu srpske privrede i uz posredstvo Kancelarije za dualno obrazovanje – istakla je dr Gabrijela Grujić navodeći da je ovo ikada najbrže izgrađen standard koji će imati više izlaza, kao metalurg laborant, metalurg tehnologija tako da će pokriti sve ono što je potreba domaće namenske i ostale metalske industrije.

Ovom prilikom dr Garbijele Grujić najavila je da će konkurs za pripremanje potrebne dokumentacije za Trening centar u Užicu biti raspisan krajem aprila i početkom maja, a da bi radovi trebalo da počnu u julu i da budu završeni za godinu dana. Trening centar biće dostupan mladima Zlatiborskog okruga i užičke Tehničke škole koja je i u proteklim godinama davala veliki doprinos dualnom obrazovanju, ali će biti dostupan mladima i kroz neformalno obrazovanje.

Generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno Dragan Subotić istakao je da privrednici podržavaju uvođenje novog obrazovnog profila, metalurški tehničar, jer je on baza za rad i funkcionisanje fabrike kao što je Valjaonica bakra Sevojno. Ovo je pravi pristup i način da u dogledno vereme privredi budu obezbeđeni potrebni kadrovi.

– Metalurški tehničari su nekada nosili suštinu proizvodno tehnološkog procesa, međutim, kako je vreme odmiče stari kadrovi odlaze u penziju, a priliv novih je neadekvatan i nedovoljan. Ovo je poslednji trenutak da planiramo kadrove koji su nam neophodni – istakao je Subotić navodeći da će značajnu ulogu u obrazovanju potrebnih kadrova imati budući Trening centar u Užicu u kojem će moći da se sprovode prekvalifikacije za druga deficitarna zanimanja.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević potvrdila je da će u toku ove godine početi realizacija projekta adaptacije prostora u zgradi bivše kasarne u Krčagovu u kome će biti smešten Trening centar za dualno obrazovanje. Ovaj projekat finansira Kancelarija za dualno obrazovanje Vlade Republike Srbije i vredan je oko 3,5 miliona evra, a u njemu će biti obučavani kadrovi obrazovnih profila prilagođenih potrebama privrede.

– Grad Užice dao je podršku inicijativi za uvođenje ovog novog obrazovnog profila koji će odgovoriti potrebama užičkih kompanija kao i za obe naše valjaonice. Podržali smo i Tehničku školu za projekat vredan 1,1 milion evra za opremanje njihove školske radionice i budućeg Trening centra u Krčagovu – istakla je dr Jelena Raković Radivojević i naglasila da je cilj svih ovih aktivnosti da se što veći broj, naročito mladih, zaposli i da se stvore što bolji uslovi za rad i život kako bi ih što više ostalo u Užicu da živi i stvara porodicu. Sa druge strane, privrednicima će biti obezbeđen adekvatan kadar što će doneti dobrobit u razvoju kompanija, kao i podizanju životnog standarda svih građana Užica.

Na sastanku u Valjaonici bakra Sevojno privrednici su upoznati sa izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju koji je donet 2017, a u punoj je primeni od 1. septembra 2019. godine kao i Uredbom Vlade o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju, poslodavcima i školama koje su u sistemu dualnog obrazovanja i školuju učenike za deficitarna zanimanja.

Bilo je reči i o uspostavljanju bliže saradnje Kancelarije za dualno obrazovanje i privrednika s ciljem mapiranja deficitarnih zanimanja u privredi i njihove zajedničke promocije.