Pocetna Društvo Đurić: Uloženo više nego za protekle tri decenije

Đurić: Uloženo više nego za protekle tri decenije

233
0
Podelite

Tokom protekle dve godine u infrastrukturne radove u Gradskoj opštini Sevojno uloženo je 201.782.053 dinara i taj trend ulaganja u infrastrukturu i kapitalne projekte biće nastavljen. Budžetima kako Grada Užica tako i Gradske opštine Sevojno planirana su sredstva za uređenje užeg centra Sevojna čime će dobiti novi, moderniji izgled – navodi za “Vesti” predsednica Gradske opštine Sevojno Mirjana Đurić

Koliko su stabilne finansije Gradske opštine Sevojno, podsetite nas koliko iznosi budžet i da li je veći u odnosu na ranije godine?

Gradska opština Sevojno, u aprilu obeležava desetogodišnjicu od osnivanja. Budžet u 2014. godini, kada je osnovana, iznosio je 8.315.000 dinara dok za 2024. godinu iznosi 41.988.000 dinara što je uvećanje nekoliko puta. Budžet se puni planiranom dinamikom, a rashodi budžeta su usklađeni sa prilivima u budžet.

Da li je rekonstrukcija magistralnog cevovoda rešila ranije probleme u vodosnabdevanju Sevojna?

Sevojničani su godinama imali problem sa vodosnadbevanjem. Najčešći razlog za prekid u isporuci vode bile su havarije na magistralnom vodovodu. Problemi sa vodosnadbevanjem mogli su biti rešeni samo sa izgradnjom potpuno novog cevovoda za koji su Grad Užice i JKP „Vodovod“, izdvojili 110 miliona dinara. Za vreme izvođenja radova u funkciji je ostao stari vodovod da ne bi bilo prekida u vodosnadbevanju građana Sevojna. Izgradnjom potpuno novog magistralnog i sekundarnog cevovoda u ulicama Heroja Dejovića i Aleksandra Vučkovića u dužini od 1.830 metara rešeni su dugogodišnji problemi vodosnadbevanja građana Sevojna.

Šta je od infrastrukture urađeno i kakvi su planovi u Sevojnu za ovu godinu?

Prošla i pretprošla godina su godine sa najznačajnijim i najvećim ulaganjima u infrastrukturu Sevojna u poslednnjih 30 godina na čemu građani Sevojna iskazuju svoju veliku zahvalnost kako Gradskoj opštini Sevojno, koja je prepoznala probleme, tako i Gradu Užicu koji je pronašao mogućnost da isfinansira pomenute radove . U infrastrukturne radove zajedno sa radovima na magistralnom i sekundarnom cevovodu u ulicama Heroja Dejovića i Aleksandra Vučkovića, vodovodu u Dositejevoj ulici, izgradnji putne infrastrukture u ulici Heroja Dejovića u dužini od 1.700 metara, kompletnoj rekonstrukciji dela Ulice Aleksandra Vučkovića (zamena podloge, izrada asfaltnog zastora, ugradnja ivičnjaka, izrada kišne kanalizacije i novih trotoara) rasveti u ulici Moravskoj, krak ulice Braće Čolić, u dužini od 1.450 metara i Braće Nikolić u dužini od 1.800 metara, ukupne vrednosti oko 50 miliona dinara. Samo u izgradnju i rekonstrukciju putne infrastrukture u Opštini Sevojno uloženo je 73.439.460 dinara. Ambulanta u Sevojnu dobila je potpuno novi izgled i u njenu rekonstrukciju uloženo je oko 90 miliona dinara. Ukupno u ovom periodu u infrastrukturne radove u Gradskoj opštini Sevojno uloženo je 201.782.053 dinara. Sve navedeno govori o velikim ulaganjima u infrastrukturne radove i kapitalne projekte u prethodnom periodu a taj trend će biti nastavljen i ubuduće. Budžetima kako Grada Užica tako i Gradske opštine Sevojno planirana su sredstva za uređenje užeg centra Sevojna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kažete novi izgled centra Sevojna, šta je predviđeno od radova?

Ulaganja se odnose na radove nakon kojih će centralna zona Sevojna dobiti novi, moderniji izgled. Sređivanje dela Sevojna koji Sevojničani poznaju kao Krug radiće se kroz program lokalnog partnerstva “Udružimo se”.cilj projekta jeste učešće građana u budžetskim procesima i raspodeli budžetskih sredstava sa jedne i realizacija projekata koje građani predlože u njihovom neposrednom okruženju, sa druge strane. Ovo nisu u finansijskom i građevinskom smislu veliki projekti, ali su za nas sve veliki i značajni, jer predstavljaju težnje i želje naših građana. Vrednost radova (promena podloge, zamena dotrajalih klupa, stavljanje novih koševa za igru, izgradnja novih betonskih.zidova) iznos sredstava 4 miliona dinara. Radiće se kompletna rekonstrukcija žardinjera u ulici Aleksandra Vučkovića, a vrednost radova 2,5 miliona dinara. Budući da je Sevojno gradska opština, i da je Grad Užice raspisao javni konkurs o sufinansiranju obnove fasada stambenih i stambeno poslovnih zgrada, očekujem da će neka od stambenih zgrada u centralnoj zoni Sevojna biti izabrana na Konkursu i na taj način dobiti lepši izgled. Najvažniji projekat na uređenju centralne zone Sevojna je parterno uređenje parka odnosno prostora između dve zgrade takozvanog samačkog stanovanja. Projektom je planirana izgradnja fontane, pešačkih staza sa ozelenjavanjem, rekonstrukcija postojeće česme, postavljanje klupa za odmor, biblioteka na otvorenom, mural na objektu u okviru parka…

Koliko ste novca izdvojili za programe za mlade, sport i druge delatnosti?

Na teritoriji Gradske opštine Sevojno registrovano je pet sportskih klubova sa 315 članova po zvaničnim podacima dostavljenim Sportskom savezu Užice, i to Sportsko udruženje Sevojno, Fudbalski klub Sevojno, Gimnastički klub Sevojno, Karate klub Sevojno i Žensko košarkaško udruženje Sevojno. U budžetu Gradske opštine Sevojno za podršku lokalnim sportskim organizacijama, udruženjima i savezima za 2024. godinu planirano je 9 miliona dinara. Gradska opština je punopravan član MOSI na kojima je do sada učestvovala tri puta u više sportskih grana i postigla zapažene rezultate. Sredstva za učešće na MOSI kao i Međunarodni dečiji fudbalski festival „Trofej Sevojno“ koji je na predlog Sportskog saveza Užice proglašen od posebnog značaja za lokalnu zajednicu, obezbeđuju se iz budžeta gradske opštine. Za sprovođenje omladinske politike u budžetu je planirano 400.000 dinara i u toku je javni konkurs na koji apliciraju udruženja sa programima za mlade. Za kulturu je budžetom planirano 1,5 miliona dinara i raspisan je javni konkurs iz prioritetnih oblasti prilagođenim interesovanju građana svih kategorija lokalne zajednice. Za mere aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini planirano je 2 miliona dinara, a koje se sprovode zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i obuhvataju samozapošljavanje i javne radove.

Užice je ove godine Prestonica kulture Srbije, kakvo će biti učešće Sevojničana i da li će se određeni programi odvijati i na području Gradske opštine?

Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije“ donela je odluku na osnovu dobro osmišljenog programskog koncepta i utemeljenosti na lokalnim specifičnostima sredine, da Grad Užice u ovoj godini bude Prestonica kulture Srbije. Sama činjenica da je budžetom Gradske opštine za ovu godinu planirano uvećanje sredstava za oblast kulture u odnosu na prethodnu godinu 50 odsto, govori o ozbiljnosti da se opravda ukazano poverenje. Gradska opština Sevojno kao sastavni deo Grada Užica tim povodom priprema bogat kulturni sadržaj prilagođen svim uzrastima i kategorijama stanovnika lokalne zajednice.

Koliko ste zadovoljni uslugama komunalnih preduzeća, šta zaslužuje pohvale a šta bio trebalo unaprediti, koliko ste zadovoljni funkcionisanjem javnog prevoza?

Ja sam zadovoljna saradnjom sa javnim Preduzećima .Radila sam u jednom od
njih. Javna preduzeća na koje je u svom funkcionisanju upućena Gradska opština Sevojno imaju ozbiljne probleme koji svakako utiču i na našu saradnju. Nedostatak kvalifikovane radne snage, nepoštovanje ugovornih obaveza preuzetih po osnovu javnih i drugih nabavki, rast cena energenata i repromaterijala, starosna struktura zaposlenih i drugi razlozi utiču na to kako će javna preduzeća rešavati probleme u funkcionisanju GO Sevojno. Rad u jednom od javnih preduzeća svakako je uticao na to da zaista imam razumevanje za bilo koji problem koji se pojavi u odnosu GO Sevojno – Javna preduzeća Grada. Navešću jedan od primera.U Gradsku opštinu Sevojno pristizale su u velikom broju pritužbe građana na funkcionisanje javnog prevoza na relaciji Užice – Sevojno. Preduzeće “Užice prevoz” reagovalo je uvođenjem novih polazaka pa danas gradski prevoz
funkcioniše znatno bolje i građani su zadovoljniji.

Sevojničanima je jako stalo do kulturnih sadržaja i opremanja objekata koji mogu da služe raznim generacijama i udruženjima za njihove aktivnosti. Jedan od njih je i Dom penzionera…

Iako su gradske ustanove kulture na raspolaganju i Sevojničanima, trudimo se da kulturni sadržaji budu dostupni i na našoj teritoriji. Kao dokaz tome je da najstariji sugrađani će zahvaljujući podršci grada i privrednih društava koja posluju u Sevojnu, uskoro dobiti adaptiran i funkcionalan prostor u zgradi nekadašnje stare mesne kancelarije, Dom penzionera. Stara škola je rekonstruisana pre nekoliko godina i pretvorena u Kulturni centar Sevojno u kome se kao i u školskoj sali osnovne škole „Aleksa Dejović“ i Omladinskom klubu, organizuju programi i manifestacije iz različitih oblasti kulturnog stvaralaštva (glumačke, pozorišne, književne večeri, narodne tradicije, običaja i nošnji, promocija Žestivala, baletski koncert, horovi, predstave za decu sa učešćem Dede Mraza i drugo). Prostorije Omladinskog kluba dostupne su udruženjima i organizacijama koje pripremaju i izvode programe za mlade. Kulturno umetničko društvo „Naš zavičaj“, Sevojno je organizator dva festivala koji su postali tradicionalni uz pokroviteljstvo Gradske opštine Sevojno. Kulturno sportske manifestacije koje se održavaju u Sevojnu i programi predviđeni u ovoj godini, kao i sredstva koja su planirana za te programe i manifestacije su dovoljan pokazatelj da je Gradska opština Sevojno ozbiljno shvatila ozbiljnost dodele Gradu Užicu da bude „Prestonica kulture Srbije“.

“Ne odustajte nikada od onoga što želite”

Sevojničanke su uvek bile veoma važan deo raznih privrednih sistema, a i opština ima dosta preduzetnica. Šta ih još posebno izdvaja i kakva je vaša poruka sugrađankama bila za Dan žena?

Međunarodni dan žena 8. mart je praznik posvećen ženama i iza ovog datuma krije se teška istorija.Nastao je kao dan sećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena. Srbija ima dobre zakone koji izjednačavaju prava žena i muškaraca u svim oblastima. Naš cilj mora da bude stvaranje Srbije u kojoj će jedino merilo uspeha biti rad i postignuti rezultati, a ne činjenica da li ste muškarac ili žena. Srbija je među vodećim zemljama u borbi za rodnu ravnopravnost i Srbija je prva zemlja koja nije članica EU a koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti kao pokazatelj stepena uključenosti žena u raznim sferama života. Novom strategijom zapošljavanja za period 2021-2026 godine i pratećim Akcionim planom, definisane su mere za poboljšanje položaja žena na tržištu rada. Te mere su traženje posla, programi dodatnog obrazovanja, obuke, subvencije za zapošljavanje, programi javnih radova. U budžetu Gradske opštine Sevojno planirana su i sredstava za lokalni ekonomski razvoj, tačnije za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja i da nadam se da će i naše sugrađanke iskoristiti priliku da kroz dodelu subvencija za samozapošljavanje, koje sufinansiraju Nacionalna služba za zapošljavanje i Gradska opština Sevojno, dobiti sredstva za otvaranje preduzetničkih radnji registrovanih u Sevojnu. Na Vašu konstataciju da su Sevojničanke uvek imale značajno mesto u javnom životu, 8. mart je prilika da istaknem da Sevojničanke zauzimaju značajno mesto u obrazovanju dece i očuvanju tradicije, poljoprivrednoj proizvodnji, umetnosti, trgovini, kulturi… Recimo, tri mame iz Sevojna udružile su se i pokrenule kreativno-edukativno druženje sa decom kroz najrazličitije vrste umetnosti, saznanja i zabave, jedinstvene u regionu po načinu na koji rade sa decom. Takođe, žena je na čelu Kulturno- umetničkog društva koje okuplja veliki broj dece raznih uzrasta. Sevojničanke su uspešne novinarke, zaposlene na rukovodećim i odgovornim radnim mestima u velikim privrednim društvima, profesorke od osnovnih škola do univerziteta, istaknute umetnice,slikarke, pesnikinje, žene preduzetnice koje se bave proizvodnjom hrane, negom lepote, trgovinom. Neka mi ne zamere drage moje sugrađanke ako sam neku od profesija kojima se bave izostavila uz napomenu da nije samo profesija način da se ostvarimo i da budemo isto tako vredne pažnje u društvu. I na kraju, a povodom našeg praznika, želim da poručim da snaga, ljubav, hrabrost, požrtvovanost i dobrota ne stare, Uz čestitke i poruka, ne odustajte nikada od onoga što želite i mislite da je ispravno.