Pocetna Društvo Zvanično otvorena nacionalna prestonica kulture

Zvanično otvorena nacionalna prestonica kulture

195
0
Podelite

– Želim vam uspešnu godinu kulture, da zasijate punim sjajem, da svi zajeno u svet pošaljemo najlepšu sliku „Ere kulture“ – ovim rečima je ministarka kulture i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković u Užicu sinoć i zvanično označila početak realizacije projekta „Užice – Prestonicu kulture Srbije 2024“ u Narodnom pozorištu, ističući da će titula „Prestonica kulture“ dati snažan podsticaj u daljem razvoju kulture i umetnosti u čitavom zlatiborskom kraju. Potom je samo otvaranje pod nazivom „Praznik svetlosti“ održano na Trgu partizana. Mnogobrojna publika uživala je u muzičko – scenskom i igranom programu koji je oživeo duh Užica kroz vekove, od praistorije do danas uz priče o istaknutim ličnostima kulture, tradicije i umetnosti. U programu, koji su vodili poznati Užičani Ivan Bosiljčić i Irena Vukotić, nastupili su Sifonijski orkestar i hor RTS-a na čelu sa maestrom Dejanom Savićem, KUD „Ere“ i orkestar Dejana Petrovića.

Ovom značajnom događaju za Užice prisustvovali su brojni Užičani i gosti, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Seleković, predstavnici političkog, privrednog, kulturnog i javnog života grada Užica kao i drugih gradova i opština, sveštenstva SPC.

Ceo projekat „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“, čiji je lajt motiv svetlost, jer je na Ilindan 1900. godine na Đetinji počela da radi prva evropska hidrocentrala napravljena po Teslinim principima, „Pod gradom“, osmišljen je uz podršku tima Ministarstva kulture i ministarke Maje Gojković.

– Ovo je veliki dan za ovaj grad, za Zlatiborski okrug, naročito, ako imamo u vidu da su kultura i umetnost u ovom prelepom delu naše zemlje prepoznatljivi i širom sveta. Pred Užičanima je jedna zanimljiva godina ispunjena mnogobrojnim i kvalitetnim kulturnim programima i sadržajima. Ne sumnjam da će Užice kao prestonica kulture uspeti da ispuni sva očekivanja i da ispiše nove stranice u bogatoj istoriji grada baš kao što je to učinio Čačak kao prva nacionalna prstonica kulture – rekla je Maja Gojković i istakla da je Srbija danas značajno drugačija nego pre deceniju i po. Promene na bolje su vidljive u svim segmentima društvenog života pa i u kulturi, čemu je u velikoj meri doprinela i decentralizacija, kao jedan od najvažnijih principa kulturne politike na kojem ministarka Gojković čvrsto insistira.

– Zbog slavnih predaka i bogate tradicije, zbog Užica i svih drugih gradova širom Srbije, izuzetno je važno što smo uspeli u tome da kultura pripada svim njenim građanima podjednako. Jedan od najvažnijih koraka u ispunjenju tog cilja upravo je projekat „Prestonica kulture Srbije“ na koji sam posebno ponosna – istakla je Maja Gojković i navela da je Srbija oduvek imala značajne kulturne centre iz kojih su potekla značajna imena iz njene istorije i kulture, a jedno od takvih centara je i Užice koje je iznedrilo velike umetnike kao što je Milutin Uskoković, Maga Magazinović, Mihailo Milovanović, Ljubinka Dobrijević, Stiv Tešić i mnogi drugi. Osim toga, na području grada Užica godinama unazad održavaju se brojne manifestacije koje imaju značajno mesto na kulturnoj mapi ne Samo Srbije, već i Evrope, među kojima su i dešavanja u „čarobnom Drvengradu“ koje je zahvaljujući „briljantnoj zamisli svog osnivača profesora Emira Kusturice, postalo kultno mesto ljubitelja filma i muzike, na kome se susreće sva magija umetnosti“. Prema rečima Maje Gojković, u jedinstvenom kulturnom nasleđu koje ima Užice dominira srednjovekovno utvrđenje Stari grad kojem se vraća stari sjaj zahvaljujući zajedničkom delovanju Grada Užica i Vlade Republike Srbije.

– Užice je važan grad za srpsku istoriju i kulturu, zato je i za njega i za čitav ovaj kraj, ali i za celokupnu kulturnu scenu naše naše zemlje dragoceno to što će posetioci imati priliku da uživaju u sadržajnom i autentičnom umetničkom programu – rekla je ministarka Gojković ukazujući da će zahvaljujući „Prestonici kulture“ grad dobiti Kulturni centar namenjen deci i Muzej keramike koji će omogućiti da se prvi put institucionalno prikaže grana umetnosti po kojoj je užički kraj nadaleko poznat.

Obraćajući se prisutnima u Narodnom pozorištu, dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, između ostalog je rekla:

– Počinje era kulture, počinje novo poglavlje našeg Užica koje je putevima svetlosti ponosno koračalo vekovima, a njegove lučonoše hrabro su trasirale puteve kulture i u nasleđe nam ostavile ono čime smo zaslužili titulu „Prestonica kulture Srbije“.

Prema rečima gradonačelnice, monah Teodosije koji je u manastiru Rujan napisao „Rujansko četvorojevanđelje“ i Nikola Tesla po čijim je principima na Đetinji sagrađena hidrocentrala, bili su noseće ličnosti kojima je započelo pisanje aplikacije koja je Užicu i donela prestižnu titulu „Prestonica kulture“.

– Oslanjajući se na kulturno istorijsko nasleđe sa vizijom budućnosti pažljivo smo brinuli o svim programima i njihovoj realizaciji sa ciljem da ono što se zbiva u godini „Prestonica kulture Srbije“ bude jak temelj za sva delovanja buduće generacije – rekla je gradonačelnica podsetivši da će u Užicu zahvaljujući ovom projektu biti realizovani i značajni infrastrukturni radovi.

Foto: Dragan Karadarević