Pocetna Društvo Počela izgradnja suvenirnice „Stari grad“

Počela izgradnja suvenirnice „Stari grad“

258
0
Podelite

Na užičkom Starom gradu počela je izgradnja moderne suvenirnice, info centra, ukupne korisne površine od oko 54 kvadrata. Vrednost radova je 21 milion dinara, a sredstva su obezbedili Grad Užice, TO Užice i Ministarstva turizma i omladine. Rok za završetak radova je 45 dana i u tom periodu neće biti organizovane posete Starom gradu zbog bezbednosti posetilaca.

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelena Raković Radivojević, radovi će biti izvedeni u tri faze, prva je izgradnja objekta, u drugoj će biti obezbeđeni neophodni vodovodni i kanalizacioni priključci, a treća faza namenjena je opremanju objekta. Gradonačelnica je ovom prilikom pozvala izvođače radova da se drže rokova kako bi završili posao na vreme kako je to ugovorom i predviđeno i istakla da će u okviru suvenirnice biti izgrađen i plato, a i Gradska ulica koja vodi do Starog grada biće ove godine rekonstruisana.

– Ove godine očekuje nas još jedan veliki projekat na našoj srednjovekovnoj tvrđavi, na Starom gradu, a to je rekonstrukcija vodene kule za koji smo već potpisali ugovor sa partnerima iz Evropske unije, preko Programa EU PRO plus. Njegova vrednost je 900.000 dolara u kojem je učešće Grada Užica oko 500.000 dolara – navela je gradonačelnica i podsetila da zahvaljujući svim dosadašnjim ulaganjima u obnovu, Stari grad sada izgleda sasvim drugačije i mnogo lepše.

– Nastavićemo sa realizacijom svih aktivnosti koje smo planirali na Starom gradu. Sigurna sam da ćemo turističku ponudu upotpuniti izgradnjom info centra, kao i rekonstrukcijom vodene kule, ali i izgradnjom šetališta na gradskoj plaži sa desne strane što smo planirali za ovu godinu. Osim infrastrukturnih projekata dosta ćemo raditi i na promociji svih turističkih lokaliteta kao i svega onoga što je vezano za prestonicu kulture Srbije na platou ispred hidrocentrale, u Staparku, kao i na Starom gradu. Sve ovo radimo da bismo najveće turističke simbole grada što više približili turistima, a želimo da ih bude što više, ali i da ih sačuvamo i ostavimo generacijama koje dolaze – istakla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić podsetila je da su vrata Starog grada za posetioce otvorena krajem 2021. godine. U 2022. posetilo ga je oko 5.500 posetilaca, a prošle godine skoro 11.000. Ove godine se očekuje znatno veći broj posetilaca.

– Ovaj info centar, suvenirnica, doprineće kvalitetnoj turističkoj ponudi, gde će posetioci moći da kupe suvenire, ali i da dobiju sve potrebne informacije o komletnoj turističkoj ponudi na području grada Užica. Nadam se da ćemo oko 1. maja moći da primimo prve posetioce na Stari grad kada bi trebalo i suvenirnica da bude završena – rekla je Danijela Đorđević Arsić.