Pocetna Društvo Užice primer dobre prakse

Užice primer dobre prakse

209
0
Podelite

Grad Užice je bio domaćin studijske posete predstavnika lokalnih samouprava iz Gruzije, Jermenije, Tadžigistana i Severne Makedonije, koju je organizovala Nmeačka organizacija za međunarodnu saradnju. Cilj posete bila je razmena iskustava iz oblasti održivog razvoja, a Užice je odabrano kao primer dobre prakse u izradi Plana razvoja 2023-2030. godine.

“Ono što je možda najvažnije, kroz reforme koje smo sproveli omogućili smo da se u velikoj meri čuje glas naših građana, a njihove ideje, predlozi i sugestije nama su smernice za kreiranje strateških planova i odluka. Najbolji primer za to, svakako je i Plan razvoja grada Užica za period od 2023. do 2030. godine, mogu slobodno da kažem, osnovni dokument za dalji razvoja ovog grada. Njegovu izradu obeležio je visok nivo transparentnosti, a naši sugrađani, privrednici, udruženja, organizacije civilnog društva, bili su informisani o svakom koraku i u svakom trenutku su imali mogućnost da daju svoje sugestije i primedbe. Podsetiću vas i da široka transparentnost postoji i kada je u pitanju kreiranje budžeta i trošenje sredstava”, rekla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

“Kroz program “Udružimo se pružili smo građanima mogućnost da sami delegiraju projekte koji su od značaja za bolji kvalitet njihovog života, za šta smo više puta nagrađivani i po čemu smo primer dobre prakse gradovima i opštinama širom Srbije. Ponosni smo i na veoma dobru saradnju sa udruženjima osoba sa invaliditetom i mladima, ali i svim ostalim organizacijama civilnog društva, jer naša želja i namera jeste da nastavimo da jačamo naše kapacitete i unapređujemo uslove za život i rad”, naglasila je gradonačelnica.

Branislav Mitrović predsednik Skupštine grada Užica, istakao je da ova studijska poseta nije slučajno organizovana u Užicu, jer posle izrade i sada i realizacije Plana razvoja mi imamo čime da se pohvalimo.

“I ne samo da smo izradili Plan razvoja već ga u određenom broju mera i primenjujemo. Vrtići u karanu, Kremnima, Zlakusi i čitav niz drugih infrastrukturnih projekata kao delovi tog plana u fazi su realizacije. Pa i ideja o konkurisanju za prestonicu kulture Srbije, možemo reći potekla je iz tog plana”.

“To je veliki izazov i bitan zadatak za moju državu i zato je za nas bitno da saznamo i naučimo iz srpskog iskustva, jer je Srbija daleko otišla tim putem i želeli bismo da saznamo kako je ova zemlja to ostvarila. Zato će nam iskustvo mnogo značiti, kako bismo i mi uvodili i ostavarivali ciljeve održivog razvoja”, rekla je Manana Narimandize, predsedica opštine Dušeti iz Džordžije i nada se da će tokom ove posete razmeniti iskustva i znanja, sa ciljem uvođenje i ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.

“Imamo mogućnost da čujemo vaša iskustva i znanja, a posle i da ih primenimo u našoj zemlji sa ciljem održivog razvoja . Republika Tadžikistan je usvojila niz zakona i podzakonskih akata i to svih 17 ciljeva, a sada nastavljamo da radimo na njihovom ostvarivanju, ali i na razvoju novih zakonskih okvira koji će nam pomoći na tom putu”, izjavio je Dalerjon Mahmudov iz Ministarstva ekonomije i trgovine Tadžikistana.