Pocetna Društvo „Nismo nevidljivi“- podrška osobama sa autizmom u Užicu

„Nismo nevidljivi“- podrška osobama sa autizmom u Užicu

211
0
Podelite

Povodom obeležavanja 2.aprila Svetskog dana osoba sa autizmom i 20 godina Užičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom priređen je program pod sloganom „Nismo nevidljivi“ u Gradskom kulturnom centru.

Užičko udruženje formirano je radi unapređenja položaja osoba sa autizmom i njihovih porodica sa oko 20 članova različitog uzrasta i 64 porodice. Autizam pogađa celu porodicu tako da je to oko 80 osoba kojima se pruža podrška u prevazilaženju različitih problema- istakla je Zorica Mitrović, predsednica Užičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Ovo Udruženje u kontinuitetu traje 20 godina, azajedno sa drugim udruženjima osoba sa invaliditetom Zlatiborskog okruga inicirali su pokretanje različitih usluga socijalne zaštite.

– Brojne su usluge koje se sada pružaju u udruženju jer autizam traje 24 časa svakog dana, ceo život. To je višestruki razvojni poremećaj i roditelji se puno iscrpe, pa kad dođe starostto je onda veliki problem. Sledeći sistemski koraci su uspostavljanje dodatnih usluga ali i Dnevnog boravka za odrasle u Užicu – rekla je Mitrović.

Od 2017. postoji registar ali nema zvaničnih podatakao broju osoba sa poremećajima iz spektra autizma. Problemi u najranijem uzrastu su neprepoznavanje prvih znakova da je autizam u pitanju, zatim u obrazovnom sistemu, a najveća barijera je personalna asistencija u kasnijem periodu-rekla je Nevena Petrović Jojić, predsednica Upravnog odbora Autizma Srbije.

Ona je dodala da u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja – Sektora za socijalnu zaštitu u toku je izmena pravilnika za personalnu asistenciju za osobe sa autizmom koje su izašle iz obrazovnog sistema. Pravilnikom se menja i reguliše i stanovanje uz podršku.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević navela je da se – Grad Užice može pohvaliti dobrim rezultatima kada je reč o funkcionisanju udruženja osoba sa invaliditetom, saradnjom u obezbeđivanju prostora, finansijske podrške i realizaciji brojnih zajedničkih projekata.

Aktivnosti koje se realizuju su sa ciljem unapređenja infrastrukture i povećanja pristupačnosti. Ove godine u objektu Gradskog kulturnog centra urađen je lift za osobe sa invaliditetom kako bi im približili događaje, sadržaje i manifestacije.

– Kažu da lek za autizam ne postoji i da je lek zapravo jaka i čvrsta porodica, ljubav i razumevanje. Na nama je da nastavimo da radimo na osnaživanju tih porodica i što boljem kvalitetu njihovog života, jer Srbija bez barijera i Užice bez barijera, naš je zajednički cilj, koji ćemo sigurna sam ostvariti kao i sve do sada”.

Posebno je važno da se institucionalno uklanjaju prepreke i omogući puna inkluzija osobama sa autizmom.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković istakao je važnost podrške osoba sa autizmom, ali i drugim osobama sa invaliditetom.

– Užice se u odnosu na druge gradove ističe po socijalnoj politici, politici uključivanja osoba sa invaliditetom i uklanjanja barijera. Lično, nisam pristalica da jedan dan u godini posvetimo nečemu, jer godina traje 365 puta duže i to bi, zapravo, trebao biti dan u kome podvlačimo crtu šta smo to uradili u prethodnih godinu dana, sa čime možemo da se pohvalimo i da sebi zadamo zadatke za naredni period”, naglasio je Selaković.

U ovoj godini otvoriti Dnevni boravak za odrasle osobe sa invaliditetom i podsetio da su prošle godine prostorije četiri udruženja uključujući i gradsko udruženje osoba sa autizmom renovirane uz podršku kompanije “Dunav”. U ovoj godini biće otvoren Dnevni boravak za osobe sa autizmom ali i druge mentalno nedovoljno razvijene kojima je takva vrsta usluge potrebna, a naročito i njihovim roditeljima i članovima porodice.

Ministar Selaković podsetio je da je tokom prošle godine obezbeđen prostor za funkcionisanje četiri organizacije i udruženja osoba sa invaliditetom među kojima i Užičko udruženje za pomoć osobama sa autizmom. Vlasnik prostora je Kompanija „Dunav“ koja je kao društveno odgovorna uredila ovaj prostor za korišćenje.

U okviru programa dodeljene su zahvalnice, a otvorena je i izložba radova „Plavo srce prestonice kulture 2024.“ koju čine crteži dece iz 15 udruženja Mreže Saveza za pomoć osobama sa autizmom.

U kulturno-zabavnom delu programa nastupili su korisnici Dnevnog boravka i članovi udruženja učenici Muzičke škole „vojislav Lale Stefanović“ i Užičke gimnazije.

Rampa za osobe sa invaliditetom na Gradskom bazenu

Ministar Selaković rekao je da Atletskom klubu osoba sa invaliditetom „Pora“ a na predlog paraolimpijca Miloša Zarića odobreno je kroz projekat 2.982 620 dinara da se na Gradskom bazenu igradnjom posebne prilazne rampe učini pristupačnim osobama sa invaliditetom. Najavio je i da će uskoro biti raspisan javni poziv za socijalna preduzeća, za čiji razvoj će u narednom periodu biti opredeljeno 1,4 miliona evra.