Pocetna Galerija Omaž velikom piscu

Omaž velikom piscu

172
0
Podelite

– Omaž velikom piscu, akademiku, poreklom Užičaninu upućujemo izborom dela likovnih umetnika o kojima je on pisao, ali i čije je izložbe u Užicu u velikoj meri pre gotovo dve decenije upravo on inicirao pokrenuvši saradnju dve galerije – rekla je Jelena Mažinski Milovanović, autorka izložbe „Čitanje slika“ Ljubomira Simovića

U Gradskoj galeriji Užice 2. aprila je otvorena izložba „Čitanje slika“ Ljubomira Simovića koju čini 40 dela iz Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti i četiri iz privatnih kolekcija o čijim autorima je akademik Ljubomir Simović pisao u svojoj istoimenoj knjizi. Autorka postavke je Jelena Mežinski Milovanović, zamenica upravnika Galerije SANU, a izložbu je otvorio akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU. Izložba je priređena u sklopu programa „Užice – nacionalna prestonica kulture 2024. godine“ i traje do 24. aprila.

Otvarajući izložbu, akademik Dušan Otašević koji je istovremeno i jedan od njenih učesnika, podsetio je na dugogodišnju uspešnu saradnju užičke Gradske galerije i Galerije SANU koja je uspostavljena na inicijativu akademika Ljubomira Simovića i zahvaljujući kome su Užičani imali priliku da uživaju u delima vrhunskih srpskih likovnih umetnika – akademika.

Radove iz Umetničke zbirke SANU, ali i tekstove Ljubomira Simovića koji ih prate, odabrala je Jelena Mežinski Milovanović.

– Čast mi je i zadovoljstvo što u Užicu ovog puta u novoj prestonici kulture Srbije za 2024. godinu, Galerija SANU još jednom ima mogućnost da javnosti predstavi segment kolekcije nacionalnog blaga iz fonda Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti i tako doprinese ovoj svečanoj manifestaciji. Koristim priliku da se zahvalim kolegama iz Gradske galerije Užice na dosadašnjoj uspešnoj saradnji, na visokom profesionalizmu i besprekornoj organizaciji izložbi, što je u ovoj postavci rezultiralo zajedničkim autorskim projektom. Postavka koju smo formirali na nov način ilustruje citate iz tekstova o likovnoj umentosti i likovnim umetnicima književnika Ljubomira Simovića.

Prema njenim rečima ova jedinstvena postavka, zapravo je posvećena Ljubomiru Simoviću.

– Omaž velikom piscu, akademiku, poreklom Užičaninu upućujemo izborom dela likovnih umetnika o kojima je on pisao, ali i čije je izložbe u Užicu u velikoj meri pre gotovo dve decenije upravo on inicirao pokrenuvši saradnju dve galerije – rekla je Jelena Mežinski Milovanović.

Knjiga eseja „Čitanje slika“ je kruna Simovićevog posvećenog bavljenja likovnom kritikom i esejističkim sagledavanjem dometa, značenja i postupaka savremenih likivnih umetnika Srbije. Prošle godine je u izdanju Srpske književne zadruge doživela treće izdanje dopunjeno sa 15 novih tekstova. Direktor Gradske galerije Užice, Zoran Cvetić, pozvao je posetioce da po „maršruti“ ove Simovićeve knjige putuju po „svetovima nekih od najznačajnijih srpskih likovnih umetnika 20. i 21. veka“. Prema njegovim rečima i drugi srpski pisci su se bavili analizom slikarstva svojih savremenika, ali to niko nije radio „tako dugo, istrajno, živo, zanimljivo i posvećeno kao Ljubomir Simović“.

– U njegovoj knjizi „Čitanje slika“ progovorila je svežina značenja i slojevitost metafora, pa i ona prepoznatljiva ironična perspektiva pesničkog rukopisa. Prozborila je stišana, a oštroumna, brižna, a opominjuća misao koja podsticana slikama i skulpturama različitih poetika otvara najsloženije stvaralačke prostore. Na slikama koje čitamo ima brojnih reminiscencija na Užice. Ne treba podsećati da je od svog rodnog grada Simović napravio intimnu kosmogoniju koja se odlično razume na sve četiri strane sveta – rekao je Cvetić za koga je izložba kruna jedne kulturne misije, saradnje Galerije SANU i užičke Gradske galerije, koju je inicirao i pokrenuo akademik Ljubomir Simović i koji ju je unapređivao i obogaćivao otvaranjem izložbi i pisanjem o njima.

– Kada bi se od 2007. godine do danas plodovi naše saradnje videli na jednom mestu, onda bi se zasigurno videlo i to da njen značaj, njena vrednost i njen kontinuirani doprinos likovnom životu Užica predstavljaju jednistven kulturni poduhvat kojim su naš grad i ova ustanova dobili svoje zasluženo visoko mesto na likovnoj mapi Srbije i regiona – rekao je između ostalog Cvetić.

U programu otvaranja izložbe učestvovao je dečiji hor „Prve osnovne škole Kralja Petra II“ pod rukovodstvom nastavnice Jasminke Gajić.