Pocetna Društvo Velika gužva i vanredni polazak

Velika gužva i vanredni polazak

191
0
Podelite
Foto. Srbijavoz

Već prvog dana letnje turističke sezone voz „Nostalgija“ na muzejsko – turističkoj pruzi „Šarganska osmica“ imao osim dva redovna i jedan vanredni polazak i prevezao je 350 putnika među kojima i oko 60 turista sa Malte. Ako se dan po jutru poznaje, trebalo bi očekivasti dobru sezonu

Ovogodišnja letnja turistička sezona na uskoj muzejsko – turističkoj pruzi „Šarganska osmica“ počela je dva dana ranije, 30. marta zbog, kako je za „Vesti“ i Radio Užice izjavila Aleksandra Milutinović, upravnica „Šarganske osmice“, velikog interesovanja. Obnovljena pruga uskog koloseka u obliku osmice, na kojoj su autentično rekonstruisani železnički objekti i vagoni voza, deo je pruge stare gotovo 100 godina, koja je nekada povezivala Beograd sa Jadranskim morem, ušuškana između bujnih krošnji Mokre Gore..

– Već u prvoj vožnji voz „Nostalgija“ bio je prepun turista među kojima i oko 60 sa Malte koji su poneli impresivne utiske iz vožnje, ali i iz Mokre Gore. Tog prvog dana letnje turističke sezone, osim dva redovna, zbog velikog interesovanja imali smo i vanredni polazak pa je ukupno prevezeno 350 putnika – rekla je Aleksandra Milutinović. I drugog dana realizovane su dve redovne vožnje, a interesovanje turista nije splasnulo ni narednih dana. Imajući u vidu brojne najave iz zemlje i iz inostranstva, tako će biti sve do oktobra. Mnogi gosti su zainteresovani i za zakup posebnog voza.

Foto. Železnice Srbije

– Vanredne polaske voza uključivaćemo naročito tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika. Eto, očekujemo veliku gužvu i sudeći po početku, dobru sezonu kao što su i prethodne godine bile – istakla je Aleksandra Milutinović i podsetila da je prošlogodišnja turistička sezona bila slična onoj u 2019. i „Nostalgija“ je prevezla oko 80.000 turista, dok je Muzejsko – turistički komleks „Šarganska osmica“ posetilo oko 350.000 gostiju. Najbrojniji su bili domaći gosti, ali ih je bilo i iz inostranstva, Poljske, Slovenije, Nemačke i drugih zemalja koji vole pruge uskog koloseka kao što je „Šarganska osmica“, među njima najviše iz Kine i taj trend se nastavlja i ove godine.

Foto. Srbijavoz

Rezervacije za vožnje na „Šarganskoj osmici“ u „Srbija vozu“ počele su na sajmu turizma u Beogradu održanom u februaru.

– Kolege iz „Srbija voza“ su mi rekle da su se već tada telefoni za rezervaciju usijali i da su pojedini datumi bili potpuno blokirani, odnosno, unapred predviđene rezervacije bile su popunjene pa su otvarani i vanredni polasci – rekla je Aleksandra Milutinović. Prema njenim rečima, ono što goste najviše interesuje u Mokroj Gori, koja je 2021. godine proglašena za najbolje turističko selo na svetu, osim Muzejsko – turističkog komleksa „Šarganska osmica“ i pruge uskog koloseka, jeste i Drvengrad na Mećavniku, ali i pešačke staze i divni predeli koji se nalaze u okviru Parka prirode „Šargan -Mokra Gora“ u kojem se dosta radi ne samo na unapređenju pešačkih staza pored reke Kamišine i Belog Rzava već i raznih drugih sadržaja.

Foto. Železnice Srbije

– Novi pešački put E7 proći će kroz Mokru Goru, kroz sam centar sela, u dužini od 18 kilometara, pa će i to biti jedna od ponuda koja će mnogo značiti svima onima koji vole aktivni turizam i zahvaljujući čemu će moći da posete fantastične lokalitete u Mokroj Gori – kaže Aleksandra Milutinović.

Foto. Železnice Srbije

Do oktobra, voz „Nostalgija“ će sa stanice Mokra Gora ka stanici Šargan Vitasi svakodnevno polaziti u 10.30 i 13.30 časova, a shodno interesovanju putnika, moguće je organizovati i dodatne polaske.

Cena povratne vozne karte na relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora je za odrasle 1.200, a za decu od 6 do 14 godina 600 dinara. Karte za redovne polaske je moguće rezervisati telefonom: +381 11 360 28 99 i biranjem opcije 4, svakog dana od 9 do 17 časova ili putem imejl adrese: rezervacija.karata@srbijavoz.rs.