Pocetna Društvo “Građani imaju moć”

“Građani imaju moć”

267
0
Podelite

Građanska čitaonica “Libergraf” pozvala je Užičane na dane aktivizma u odbrani kulturnog identiteta Užica.

Prva od planiranih manifestacija održana je na Trgu partizana. U pitanju je performans “Građani imaju moći” koji je vezan za akciju “Trg je naš”. On simbolizuje građansku moć i uticaj kroz međusobnu interakciju, povezivanje i aktivno učešće u donošenju odluka za bolji grad.

– Performans treba da ukaže na moć građana da svojim potezima mogu da utiču na poteze lokalne vlasti. Izabrali smo šah kao igru koja to simbolizuje, jer u šahu pion može matirati kralja. Celi performans je vezan za akciju “Trg je naš”, odnosno poteze koje je vukla lokalna samouprava izradom Plana detaljne regulacije Trga partizana i Slanuše – rekao je Vladan Sinđić iz Libergrafa.

On dodaje da je problem to što su građani “malo svesni svojih moći i mogućnosti i da ovom akcijom žele da ukažu da građani imaju uticaj i da svojom podrškom koju daju “Libergrafu” ili nekoj drugoj organizaciji doprinose i bržem rešavanju gradskih problema.

Sinđić smatra da lokalna vlast ima drugačije prioritete u odnosu na potrebe građana, da se novac troši na različite projekte bez pitanja građanima da li je to potrebno ili da li to uopšte žele.

Jedan od tih poteza je i Trg partizana gde je za izradu tehničko-projektne dokumentacije odvojeno 15 miliona dinara kroz program Užice – prestonica kulture Srbije. Da bi Trg partizana bio rekonstruisan potrebno je izraditi projekat i zatražiti uslove od Zavoda za zaštitu spomenika kulture, i na osnovu toga promeniti nedostajuće ploče i drugo. Svedoci smo da se donji deo Trga uništava svake godine postavljanjem klizališta, a svedoci smo da su prilikom nedovnog postavljanja bine kamioni iši trgom i on se ovakvim potezima dodatno uništava – naveo je Sinđić.

U petak 5. aprila ove godine u okviru celodnevnog programa u 17 časova u maloj sali bioskopa “Art” projekcija je filma “Prvi građanin male varoši” autora Puriše Đorđevića, a u 18,30 časova takođe u maloj sali bioskopa “Art” predviđeno je održavanje javne diskusije “Trg, mesto debate o kulturnom indentitetu Užica”.

U 21 čas u petak veče je koncert Marka Šelića Marčela u Kec baru.