Pocetna Društvo Izložba u Užicu o ženama u kulturnom nasleđu Srbije

Izložba u Užicu o ženama u kulturnom nasleđu Srbije

137
0
Podelite

Istorijski arhiv Užice u okviru programa „Užice-prestonica kulture Srbije 2024“ predstavio je izložbu „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije“ koju je realizovala Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ u saradnji sa Kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu. Autori izložbe su doc.dr Adam Sofronijević, Dragana Janković i Nataša Matović.

Direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Marković istakao je značaj ove izložbe jer borba za prava žena i njihovo ostvarivanje imaju dugu istoriju na ovim prostorima. To predstavlja važan segment nasleđa Srbije.

– Izložba predstavlja odabrane članke iz istorijskih novina Srbije od 1867-1973. godine i učešću žena i njihovoj borbi za prava u vojsci, javnom zdravlju, diplomatiji, novinarstvu…-rekao je Marković.

Britanski ambasador u Srbiji Edvard Ferguson naveo je da o pravima žena može da se govori i kroz prizmu priče o dve Britanke koje su imale važnu ulogu i u istoriji Srbije. To su Flora Sans, bolničarka, kasnije i jedina Britanka oficir srpske vojske za vreme Prvog svetskog rata, unapređena u kapetana i odlikovana Ordenom Karađorđeve zvezde. I dr Elsi Ingles, škotska lekarka koja je u Srbiji osnovala 14 bolnica, a za zasluge u lečenju tokom Prvog svetskog rata odlikovana je Ordenom belog orla.

– Ove žene su bile izuzetne, ali su za sobom morale da ostave organičenja sa kojima su se suočavale kod kuće da bi napredovale negde drugde. U Srbiji, a ne u Britaniji. One su dobile prilike koje u to vreme nisu bile na raspolaganju srpskim ženama. Zaključak je da nikada žene i devojke ne treba da odu iz zemlje, da bi pokazale šta mogu da urade – istakao je ambasador Ferguson.

Britanski ambasador je dodao da mu je posebno drago što je Užice dobilo prvu ženu na poziciji gradonačelnika dr Jelenu Raković Radivojević, kao što se i poverenica Brankica Janković bori za ravnopravnost i menja Srbiju.

– Svima su nam potrebni pozitivni uzori, a većina mojih uzora su žene. Radujem se što ću tokom mandata u Srbiji upoznati još mnogo od njih – zaključio je ambasador Ferguson.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da cilj ove izložbe je ispravljanje nepravde koje su ženama činile kroz vekove.

– Nepravdu koja se činila našoj kulturi, koja je bila u značajnoj meri uskraćena za ono što su žene dale srpskoj kulturi i umetnosti.One su bile značajno manje vidljive jer su patrijarhalna pravila nalagala da ženama nije mesto ni u jednom drugom polju u životu, nego samo u kući. Zato je ženi mesto tamo gde može da učini dobro i da ostvari svoje pune potencijale, jer je to važno za društvo-naglasila je Janković.

Ova izložba je jedna od aktivnosti koje institucija za zaštitu od diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti čini kako bi se podizala svest o značaju vidljivosti žena u svakom domenu.

– Taj put do ostvarenja ustavnog načela je prilično kompleksan, nailazite na različite vrste barijera, malo po malo nekada učinite korak napred, pa nazad, ponekad dva napred. Nemaju svi razumevanje za značaj ljudskih prava jer su ona nedeljiva. Svi smo svedoci da su brojna prava od obrazovanja, prava na rad u značajnoj meri bila ograničena o čemu govori i ova izložba.

Dr Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerziteske biblioteke „Svetozar Marković“ i jedan od autora izložbe rekao je da Užice-prestonica kulture Srbije je pravo mesto gde moramo da kažemo da kultura mora da ima svoj glas o svim društvenim pitanjima i da na njih daje odgovore.

– Jedno od najtežih pitanja našeg društva danas su prava žena i njihova borba. Zbog toga u Prestonici kulture u Užicu, ne proklamujemo nego se podsećamo da nam je svima u podsvesti i da izvaličimo to na površinu -da biti Srbin znači boriti se za ravnopravnost žena. To je sastavni deo našeg identiteta, a to smo dokazali dubinskim proučavanjem teme ovom izložbom-istakao je Sofronijević.

On je dodao da mi to imamo ne samo u našoj podsvesti, nego u jednoj lepoj slici Srbije koja treba da bude okrenuta nama i našim prijateljima u inostranstvu.

Otvarajući izložbu gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je značaj ove izložbe u godini Prestonice kulture Srbije o pravima žena u kulturnom nasleđu.

– Kultura je jedna od najvažnijih polja gde je ravnopravnost žena najizraženija. Postavka izložbe omogućava da sagledamo različite teme važne za srpsko društvo koje su se odnosile na prava žena u mnogim oblastima. U oblasti rodne ravnopravnosti postigli smo veliki napredak o čemu svedoči i činjenica da je i nacionalna kampanja „Unapredi rodnu ravnopravnost“ započeta baš u Užicu.

A prošle godine je usvojen i Akcioni plan za period do 2027.godine koji se odnosi na mere i aktivnosti koje će se sprovoditi sa ciljem daljeg unapređenja u ovoj oblasti-precizirala je gradonačelnica.

Ona je dodala da je vrlo ponosna na ovu izložbu koja pokreće i prikazuje važnost ove teme.

Dodajmo, da će izložba posle Užica biti predstavljena i u Bajinoj Bašti gde po Britanki Evelini Haverfild, ratnoj medicinskoj sestri nosi ime Dom zdravlja.