Pocetna Društvo Užice svoje heroje ne zaboravlja

Užice svoje heroje ne zaboravlja

245
0
Podelite

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomen-obeležje na Sarića Osoju obeležena je 83. godišnjica odbrane Užica u Aprilskom ratu 1941. godine kada je poginulo 118 Užičana.

Pored delegacija Grada Užica, načelstva Zlatiborskog okruga i Gradske opštine Sevojno, vence su položile delegacije Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, SUBNOR-a Užice, Udruženje boraca Sevojno, Udruženja veterana Užice, Udruženja veterana specijalnih jedinica policije, Besmrtnog puka, Kluba tri i drugi. Komemoraciji su prisustvovali i učenici Medicinske škole i Gimnazije, a ceremoniji polaganja venaca prethodio je parastos uz sasluženje sveštenika užičke crkve.

Skup je protekao u organizaciji Grada Užica, SUBOR-a Užice i Narodnog muzeja, a u ime SUBNOR-a predsednik Milić Vukić je rekao da se sloboda u ovoj zemlji uvek visoko cenila i skupo plaćala. U sklopu osvajačkog mpohoda 15. aprila 1941. godine nemačka osma tenkovska divizija kretala se prema Užicu iz pravca Kosjerića. U ranim jutarnjim satima na Sarića osoju počeo je otpor kraljeve vojske i naroda koji se sam organizovao.

– I dok su u nekim delovima Kraljevine Jugoslavije nemačke snage dočekivane kao oslobodioci ili pružale neznatan otpor Užičani su položili 118 života za slobodu svoga grada. Na ovom mestu hrabri narednik Miloje Zečević je skočio na nemački tenk i protivtenkovskom minom uništio tenk i njegovu posadu, ali je i sam poginuo pogođen rafalno paljbom iz mitraljeza iz drugog tenka. Na mestu herojskog podviga i svoje časne smrti je i sahranjen – rekao je Vukić i podsetio da je herojska odbrana Užičana u Aprilskom ratu nastavljena formiranjem legendarne Užičke republike i junačke odbrane Kadinjače dajući veliki doprinos konačnoj pobedi nad fašizmom.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je istakla da 15. april 1941. godine predstavlja jedan od najsvetlijih dana u dugoj istoriji Užica kada je Užice bio jedan od retkih gradova u porobljenoj Evropi koji je pružio snažan otpor fašističkom agresoru.

– Tog jutra poginulo je 118 Užičana. Njima dugujemo večno sećanje i poštovanje. Zato smo danas ovde da se poklonimo njihovim senima i pokažemo da cenimo njihovu hrabrost i da svoje heroje Užice ne zaboravlja – rekla je gradonačelnica Užica.