Pocetna Ekonomija Niske temperature opasnost za voćnjake

Niske temperature opasnost za voćnjake

138
0
Podelite
Foto: freeimages

Sneg koji je ovoga jutra iznenadio stanovnike zapadne Srbije doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod podstaknute toplim i sunčanim vremenom.

Doktor Darko Jevremović, direktor čačanskog Instituta za voćarstvo kaže da ovakvi vremenski uslovi nisu povoljni za voće, ali, ukoliko temperatura ne bude silazila ispod nule, ne bi trebalo da dođe do nekih većih oštećenja voćaka.

Najveći problem predstavlja težina snega.

„Velika količina snega na većim nadmorskim visinama, pošto je sneg bio vlažan i težak, mogla je da izazove mehaničko oštećenje na stablima, lom grana i grančica, a posebno kod malina koje su sada u fazi formiranja rodnih grančica. One su veoma kratke i mogu se lako slomiti, rekao je Jevremović.

Za one vrste koje su već formirale svoje plodove, sneg i temperatura u minusu ipak mogu biti pogubni. Ovakve vremenske prilike mogu da izazovu ili opadanje plodova ili neka druga oštećenja koja kasnije umanjuju njihovu tržišnu vrednost.