Pocetna GKC Otvoren festival „Užički strip susreti 3“

Otvoren festival „Užički strip susreti 3“

167
0
Podelite

Zahvaljujući Trećem festivalu „Užički strip susreti 3“ koji se ove godine održava u okviru programa –„Užice – prestonica kulture 2024“, Užice će šest dana biti stecište najistaknutijih umetnika devete umetnosti ne samo iz Srbiji, već i iz regiona. Festival je svečano otvoren sinoć, 23. aprila na Trgu partizana izložbom Zorana Janjetova, jednog od najreprezentativnijih predstavnika srpske, ali i međunarodne strip scene, jer je u svojoj bogatoj karijeri imao priliku da sarađuje sa nekim od najvećih u ovoj umetnosti. Izložba će trajati do 27. aprila kada se festival završava. Do tada ljubitelji stripa imaće priliku da uživaju u brojnim događajima, izložbama, sajmu stripa sa izdavačima, panel diskusijama, radionicama, u susretima i razgovorima sa svetski poznatim autorima u ovoj umetnosti među kojima su Petar Meseldžija, Bane Kerac, Aleksa Gajić, Marko Stojanović, Vladimir Vesović. Po prvi put, danas, drugog dana festivala biće organizovan maskenbal za predškolce pod nazivom „Maskiraj se u omiljenog strip junaka“.

Filip Baralić, direktor Gradskog kulturnog centra pozdravio je sve okupljene na Trgu partizana, kao i goste „Užičkih strip susreta“ iz Severne Makedonije i Zrenjanina. Festival je otvorila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević ističući da pažljivo osmišljen program predstavlja promociju stripa koji „na poseban način sažima sliku i tekst, ali i prezentuje najaktuelnije kulturno – istorijske i društvene teme“.

– Kao jedan od lučonoša „Ere kulture“, Nikola Tesla, zauzima značajan deo „Užičkih strip susreta“ i biće mu posvećen poseban deo programa. Jedan od naših glavnih ciljeva jeste ulaganje u kulturu i sve sardžaje i projekte koji na najbolji način promovišu grad, kulturno – istorijsko nasleđe i spremno i otvoreno prihvataju sve novitete koji mogu postati tradicija i pomoći nam da bolje razumemo tokove savremenog društva – rekla je gradonačelnica Užica.

Filip Baralić je ovom prilikom proglasio najuspešnije na konkursu za najbolji strip kaiš. Tako je u kategoriji od prvog do četvrtog razreda srednjih škola prvu nagradu osvojila Jana Ćirović, drugu Tea Milosavljević, a treću Dunja Pavlović. Sve su učenice Umetničke škole u Užicu.

U kategoriji od petog do osmog razreda osnovne škole, prvo mesto je pripalo Nađi Drndarević, učenici Prve osnovne škole kralja Petra II, drugo Anji Negrojević, učenici OŠ „Slobodan Sekulić“, a treće Dimitriju Obradoviću učeniku OŠ „Stari grad“.

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole prvo mesto zauzeo je Teodor Antonijević učenik OŠ „Nada Matić“, drugo David Inđić, učenik Prve osnovne škole kralja Petra II i treće Maksim Mutavdžić, učenik OŠ „Dušan Jerković“.

Kao najmlađi učesnik na konkursu nagradu je dobio Savo Stanić, učenik Prve osnovne škole kralja Petra II, a kao najstariji, Marina Tasić koja je prošle godine u svojoj kategoriji bila pobednica.

Nagrade je obezbedio „Darkwood“, jedna od najvećih izdavačkih kuća stripa u Srbiji, a najbolji strip kaiš u svakoj kategoriji biće objavljen u našem nedeljniku „Vesti“ tokom maja.

Jana Ćirović, učenica Umetničke škole u Užicu, dobitnica prve nagrade u kategoriji srednjoškolaca, kaže da, iako se bavi crtežom, prvi put je nacrtala strip kaiš i to na temu komlet lepinje i dobila nagradu. Smatra da komplet lepinja koju Užičani najviše vole predstavlja jedan „važan deo naše kulture“.

Dunja Pavlović, takođe, učenica Umetničke škole, dobitnica je treće nagrade, a inspiraciju za strip našla je u „zdravom humoru“.

– Bilo mi je zanimljivo kada sam videla ovaj lep konkurs i uz pomoć profesora sam razvila ideju. Inače, obožavam strip, od malena čitam „Politikin zabavnik“, volim grafičke novele i drago mi je da je u Užicu organizovano ovako nešto – kaže Dunja.