Pocetna Društvo Sindikat obrazovanja Srbije o problemima u Zlatiborskom okrugu

Sindikat obrazovanja Srbije o problemima u Zlatiborskom okrugu

1391
0
Podelite

Predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije održali su sastanak u Užicu sa članovima Okružnog odbora obrazovanja Zlatiborskog okruga povodom aktuelne situacije u obrazovanju. Tokom sastanka predstavljen je predlog izmene Uredbe o koeficijentima, smanjivanju pedagoške administracije, Posebnom kolektivnom ugovoru za osnovne i srednje škole, kao i domove učenika. Razmatrana je i situacija u vezi tehnoloških viškova u Školskoj upravi Užice i konkursima za prijem na neodređeno vreme, kao i aktuelni problemi u radu sindikalnih organizacija.

Mr Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije i Republičkog odbora istakla je da su prioritet Posebni kolektivni ugovori i njihova primena.

– Primetili smo da po Srbiji lokalne samouprave ne isplaćuju prevoz zaposlenima u obrazovanju, nego se organizuje navodno linijski prevoz. Po prirodi posla neko u jednoj školi radi dva časa, u drugoj jedan, zatim u trećoj školi… Sve je manje dece u školama, a zaposleni u obrazovanju da bi popunili normu moraju da rade u više od dve škole. Zato linijski prevoz ne odgovara zaposlenima, jer njima je poslodavac škola, a ne lokalna samouprava. To znači da republika prebacuje lokalnim samoupravama sredstva, a lokalne samouprave to zloupotrebljavaju. To ću predočiti
Ministarstvu prosvete kao problem koji smo uočili-istakla je Ilić.

Pored prevoza govorilo se i o isplatama jubilarnih nagrada, solidarne pomoći, kao i Protokolu o dinamici rasta plata u prosveti.

Proteklih godina forsiralo se zdravstvo, rekla je Ilić tako da je sada profesorska plata u rangu plate više medicinske sestre. Izračunali smo da do kraja godine treba da povećanje bude minimum 30 odsto, ali i da se utvrdi dinamika i niz drugih procedura.

– Sindikat ima puno udela i u zbrinjavanju članova, pogotovu kada se ima u vidu da već godinama ljudi rade sa čak 30 posto norme. Oni moraju biti zaposleni, a direktori treba da raspisuju konkurse za ta radna mesta koja postoje. Mnogo se manipuliše sa zapošljavanjem, a naš cilj je da sindikat ne doživljavaju kao protivnika, već kao partnera i saradnika – objasnila je Ilić.

Zajednička ocena je da jako je važno da sindikat na nivou republike bude upoznat i da prati dešavanja u lokalnim samouprama.

– Imamo nekoliko škola koje su članovi sindikata, a izuzetno je važno da zaposleni budu dobro organizovani- rekao je Dragovan Drašković, predsednik Veća samostalnih sindikata za više opština Zlatiborskog okruga sa sedištem u Užicu.

On je dodao da kroz dobru saradnju sa Republičkim odborom sindikata u obrazovanju zaposleni mogu da ostvare svoja prava. Sindikat svoju ulogu ostvaruje i kroz partnerstvo sa lokalnim samouprama Zlatiborskog okruga radi rešavanja određenih problema.

– Nisam siguran da to svi zaposleni razumeju, a u stvari tiče se njih i njihovih radnih mesta-zaključio je Drašković.