Pocetna Galerija Nova era galerije „Reflektor“

Nova era galerije „Reflektor“

200
0
Podelite

Jednodnevnom pop ap izložbom Aleksandra Dimitrijevića i studenata pod nazivom „Skladište sećanja“, 23. aprila galerija „Reflektor“ otvorila je vrata ljubiteljima moderne umetnosti u novom prostoru, u zgradi bivše osnovne škole u Gorjanima koja 50 godina nije bila u funkciji, ali ju je Udruženje vizuelnih umetnika Užice sopstvenim sredstvima i radom, a uz veliku pomoć prijatelja privela nameni. Ovo je sada prva seoska galerija savremene umetnosti u okviru novog Kulturnog (DE) centra „Reflektor“.

– Izložba kojom smo označili novi početak podseća na vreme koje je bilo, fotografije i instalacije, a ove moje slike su poslednja serija koja je nastala u kasarni prošle godine. Na ovaj način najavljujemo novu eru „Reflektora“ u „Eri kulture“ – rekao je ovom prilikom akademski slikar Aleksandar Dimitrijević osnivač Udruženja vizuelnih umetnika Užice i galerije „Reflektor“.

Galerija „Reflektor“ radila je od 2017, do oktobra prošle godine u prostoru bivše kasarne „4. Puk“ u Krčagovu koju je, takođe, Udruženje vizuelnih umetnika Užice uredilo i dovelo u upotrebno stanje. Tu su izlagali i stvarali ne samo umetnici iz Srbije, već i iz cele Evrope. Ostvareni su izuzetni rezultati na lokalnoj i regionalnoj likovnoj sceni. Sa poslednjom izložbom u oktobru „Reflektor“ je ugašen u kasarni, jer ih je lokalna samouprava obavestila da je nađena druga namena za zgradu.

– Našli smo ovaj prostor i uz razumevanje Grada Užica dobili smo ga na korišćenje. Bio je u lošem stanju, ali uz pomoć dobrih ljudi, sponzora, prijatelja, Hartefakt fondacije koja drugu godinu pomaže naše Udruženje, ali i lokalne samouprave, uspeli smo da ga sredimo za naše potrebe. Pomoć prijatelja i cele lokalne zajednice govori o značaju „Reflektora“, onoga što on jeste i onoga što će da bude – kaže Aleksandar Dimitrijević i pojašnjava:

– Nova-stara galerija je presedan u našoj sredini koja u potpunosti menja postojeću paradigmu i umetnosti iz gradskih sredina donosi na selo. Pored izložbi domaćih i inostranih umetnika predviđene su mnogobrojne aktivnosti, od radionica sa decom različitog uzrasta, predavanja naših enomiranih istoričara i teoretičara umetnosti, projekcija filmova i video radova, pa do razgovora sa umetnicima. Sam centar se sastoji od izložbenog dela u kome će se dešavati različiti programi, male knjižare (biblioteke), ali i rezidencijalnog dela za umetnike koji budu posećivali KDC „Reflektor“.

Umetnici su u novoj sredini izuzetno prihvaćeni.

– Da smo birali, ne bismo izabrali bolji komšiluk. Svi su nam dosta pomogli i nadam se da će nastaviti tako, kao i mi da se njima nađemo. Ljudi hoće da sarađuju, oduševljeni su što se neko setio da sredi prostor – ističe Dimitrijević

Ovogodišnji program Galerije Reflektor realizuje se uz podršku Grada Užica (Era kulture 2024.) kao i programa Kultura za demokratiju (CFD) koji pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, CFD projekat podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021.godine do februara 2025. i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.